Jump to content

Mi is az a kennelköhögés

2018. 03. 13. 06:00

Az influenzát elkaphatja ember és állat egyaránt, így kutyáink is megbetegedhetnek, de az nem túl gyakori. Azonban a felső légúti fertőzések is ilyenkor köszöntenek be, csakúgy, mint az emberek esetében is.

A felső légúti megbetegedést kutyák esetében kennelköhögésnek nevezik. Főleg a csoportokban tartott kutyák között terjedő, igen ragályos betegség, amely valójában légcső- és hörgőgyulladás. Néhány hét alatt teljes felépülés várható a betegségből, ám a kutyusok megszenvedik a betegséget.

Ha az anyaállat kellő védettséggel rendelkezett, akkor a kölykei is védettek egy ideig a kennelköhögéssel szemben, ám ahogy telnek a hete, úgy csökken védettségük. Ezért nagyon fontos, hogy időben megtörténjen a kölykök védőoltásának beadása. Utána is szükséges az emlékeztető oltásokat beadni azért, hogy egész életükben elkerülhessék a kennelköhgést, habár teljes védettség így sem garantált, de legalább a fertőzés esélye jóval kisebb.

Az egyedül tartott kutyák csak akkor vannak veszélyben, ha sokat járnak más kutyák társaságába, mondjuk kutyaiskolába vagy panzióba. Azok a kutyák, akik csoportban élnek, még inkább ki vannak téve a fertőzésnek. Rendkívül ragályos köhögéssel és tüsszögéssel járó betegség, amely általában több kórokozó együttes jelenlétét jelenti.

Azok a kutyusok, akik több társukkal együtt élnek, vagy rendszeresen érintkeznek más kutyákkal, érdemes évente védőoltással védekezni a betegség ellen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép (A képek illusztrációk)