Jump to content

Milyen kutya való a családba?

2018. 03. 14. 06:00

Felvetődik a családban a kutya téma. Ideje, hogy egy négylábú családtag érkezzen. Rendben, már csak azt kellene eldönteni, hogy milyen kutya legyen. Hogyan döntsünk?

Sok minden mérlegre kell tenni akkor, amikor úgy határozunk, hogy magunkhoz veszünk egy kutyust. Eleve számításba kell venni, hogy akár jó hosszú időt fog velünk lenni a kutyus. Nemcsak aranyos kölyökként kell őt szeretnünk és gondoskodnunk róla, hanem öregségében és betegségében is.

Könnyen meglehet, hogy egy kutyafajta nagyon tetszik, de ha az mégsem megfelelő választás lenne életünkhöz, mindenkinek ártunk. Fontos azonban az is, hogy ne csak azért válasszunk egy bizonyos fajtát, mert az éppen olyan divatos. Így az első szabály az, hogy olyan kutyus legyen a választott, amelyik az életünkhöz illő. Ahol kisgyermek van, oda olyan kutyát kell választani, amelyik bababarát, szereti és el is viseli a kisgyermek közelségét, hangját, játékát. Ilyen a labrador és a golden reriever is.  

Ahol egy vagy több kisgyermek is van, oda nem való a palotapincsi, hiszen ő maga szeret úgy viselkedni, mint egy gyerek.

Ha túl kevés időt tudunk egy kutyára szánni, akkor el is dőlt, hogy nem kell belevágni a kutyatartásba.

Ha sportos vagy, akkor jól jöhet egy társ a mozgáshoz. A Jack Russel terrier nemcsak mozgékony, de kistestű is. Sportoláshoz is kitűnő társ lehet az angol szetter, a vizsla, azonban a tacskók, a bulldogok és a mopszok nem állnak készen a túl sok mozgásra. A bulldog, a mopsz, a máltai selyemkutya, a csivava inkább öleb. Olyan háziállat, aki szereti a kényelmet, és szeret a közeledben lenni.

Egy túl sok mozgást igénylő kutya nem való idős gazdi mellé és azt is figyelembe kell venni, hogy mik a lehetőségek. Vannak kutyák, akiknek mozgástere akkora, hogy a lakásban élés szenvedés lenne. Más fajták szőrzete azonban inkább azt a lehetőséget tolerálják, hogy lakában élhessenek.

Néhány kutyafajta kezdő gazdiknak egyáltalán nem ajánlott, mert nagyobb tapasztalatot és türelmet igényel. A kutyaszőr allergiában szenvedőknek sem kell lemondaniuk a kutyatartásról, de mindenképp olyan fajtát érdemes választani, amelyik kevésbé vált ki allergiás reakciót.

Ha őrző-védő kutyára van szükség, akkor a németjuhász, rottweiler, dobermann a legjobb választás.

Nem a divat a mérvadó, hanem a körülmények és a lehetőségek. Több szempontot figyelembe kell venni, ha kutyát akarunk magunk mellé.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)