Jump to content

Ne szökjön a kutya

2018. 03. 18. 08:00

A kutyatartás a sok élmény és játék mellett tartogat nehézségeket is. Mondjuk azt, ha folyton küzdened kell kedvenced szökési vágyával.

A gondos gazdik egyik legfontosabb lépése, hogy új kedvencét állatorvoshoz vigye nemcsak a védőoltások beadatása érdekében, hanem hogy a kutya chipet kapjon. Az egyik legjobb óvintézkedés, ha a kedvencünk eltűnne. Azok a kutyusok, akik házon belül élnek, naponta szükséges többször is sétára vinni. Azt gondolnánk, hogy az a kutyus, amelyik rohangálhat a kertben, az kellő mozgásteret kap és nincs is kedve a kényelemből, a biztos élelemforrást megszakítani azért, hogy csavaroghasson. Csakhogy némelyikük mégsem így gondolja. Állandóan keresi a pillanatot és a helyzetet, hogy mikor tudna megszökni. Több gazdi életét keseríti meg a kutyája úgy, hogy folyton elszökik. Ha az ember észreveszi, hogy eltűnt a kutyája, akkor attól retteg, hogy kedvencét elüti egy autó, megsérül, megsebesül, rossz helyre kerül. Egy kutyus elszökhet otthonról, mert más állat közelségét érzi, megijedt valamitől, párzási időszak van, szeparációs szorongás gyötri.

Ha a kutyus kijut otthonról, újabb szagokkal ismerkedik meg, amelyek nagyon vonzóak, így egyre távolabb került az otthonától.

A szökés minimalizálása érdekében a gazdi több dolgot tehet. Az egyik legfontosabb lépés lehet az állat ivartalanítása. Minél több időt kell tölteni a kedvenccel. Legyenek játékai, hogy egyedül is tudjon játszani, de a gazdi se hanyagolja el. A kertet, a kaput úgy kell kialakítani, hogy az kutyabiztos legyen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)