Jump to content

Fenyegető halálos kór

2018. 05. 12. 19:00

A jó idővel nemcsak a kullancsok megjelenése okoz veszélyt kedvenceink számára, hanem a szúnyogok is.

Ezelőtt néhány évvel még csak külföldi adásokból ismerhettük a szívférgesség fogalmát, ma pedig már idehaza is rohamosan terjed a kutyákra nézve is halálos veszedelem.

Volt már szívférges kutyával dolga állatorvosnak, azonban mindig arról volt szó, hogy a kutya volt külföldön azt megelőzően. 2009-ben azonban olyan kutyánál diagnosztizálták a halálos kórt, amelyik nem volt külföldön, azaz hazánkba került be olyan szúnyog, amely a szívférgességet terjeszti. Ezután egyre több hasonló eset derült ki, és mostanra növekszik a fertőzöttség mértéke.

A nagy természetes vizek jelenléte adott a szúnyogok szaporodásához. A halálos kimenetelű fertőzés megelőzése lehet a szúnyogcsípés elkerülése, amely cseppek vagy tabletta formájában fejtik ki hatásukat a kutyák védelme érdekében, valamint ha már a kórt hordozó lárva az állat szervezetébe került, akkor annak kezelése.

Szűrővizsgálattal lehet ellenőrizni, hogy kutyánk fertőzött-e vagy sem. A megelőzés és a szűrés fontosságára hívták fel a szakemberek a kutyatartók figyelmét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | flickr.com/kép (A képek illusztrációk)