Jump to content

Veszélyes a kutya, de melyik?

2018. 05. 21. 06:00

Nem elég az, hogy valaki fél a kutyáktól, és az sem, ha egy fajtársára rátámad egy kutya. Ettől még nem válik hivatalosan is veszélyesnek egy eb.

Magyarországon nincsenek veszélyesnek minősített kutyafajták, de egy-egy kutyát azzá lehet minősíteni, ha ember számára fizikai sérülést okozott. Azonban olykor még az is lehetséges, hogy nem történt fizikai sérülés, de a kutyáról feltételezhető, hogy valamikor meg fog harapni valakit. Amikor egy kutyának pszichikai vagy fizikai jellemzője alapján úgy ítélik meg, hogy veszélyes, akkor veszélyesnek lehet minősíteni. Ehhez egy kutya viselkedésében jártas szakember bevonása szükséges, aki veszélyessé nyilváníthatja az ebet, amennyiben úgy ítéli meg, hogy az szükséges.

Ez a kutya és főleg a gazdi számára azt jelenti, hogy a négylábú barát csak úgy tartható, ha minden feltételnek megfelel. Vagyis chip van az állatban, az regisztrálva is van, ivartalanított és engedély is van tartására. A veszélyessé minősített kutyákat tenyészteni nem lehet, de ugyanígy tilos versenyeken, kiállításokon szerepeltetni. Nem láthatnak el a veszélyes minősítéssel rendelkező kutyák őrző és védő munkát és az országot sem hagyhatják el, de behozni sem szabad ilyen ebet.

A település jegyzőjének van joga egy kutyát veszélyesnek nyilváníttatni. Előfordulhat, hogy a veszélyessé minősítés után a kutya nem is maradhat a gazdánál, azért, mert súlyos vagy akár halálos sérülést okozott az állat. Ehhez természetesen jogerős határozat szükséges.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: flickr.com (A képek illusztrációk)