Jump to content

Hasonló lehet a gond kutyáink esetében is

2018. 06. 15. 06:00

A jelenlegi társadalom egyik nagy egészségügyi kockázatát az elhívás jelenti, csakhogy ez a probléma a kutyáink és macskáink esetében is jelentkezik.

Az egészségtelen étrendű ember életében előbb vagy utóbb negatív változások indulnak el. Megjelenhet a hízáson túl egészségügyi probléma. Márpedig aki magára nem figyel, elképzelhető, hogy kedvencére sem fog. Sok esetben az ilyen gazdik kedvencei is túltápláltak, és hízásnak indulnak.

Mint ahogyan az emberek között is vannak hízásra hajlamosabb emberek, úgy a kutyusok között is akadnak. És persze vannak azok a fajták, amelyek bármennyit ehetnek, nem látszik rajtuk.

Az ELTE és a Padovai egyetem szakemberei azt vizsgálták, hogy a táplálék minősége befolyásolja-e a hízékony és nem hízékony kutyák a táplálékhoz való jutás motivációját. A vizsgálathoz kiválasztott kutyákat elhízott és normál testalkatú kutyák csoportjára osztották. A négylábú kedvenceknek utasításokat kellett végrehajtaniuk. A vizsgálaton jelenlévő szakember rámutatott két edény közül az egyikre. Mindig, amelyikre rámutatott, abban kevésbé motiváló étel volt: zöldség, gyümölcs, míg a másikban a kutyák számára ízletes falatok.

A túlsúlyos kutyák esetében azt találták, hogy az emberi utasítást kevésbé tartották a kövér kutyák, mindegy, hogy melyik fajtából valóak voltak. A normális testsúlyú kutyusok esetében nem így volt. Ez azt jelenti, hogy az elhízott kutyák sokkal inkább a magas kalóriatartalmú ételeket keresik. A kövér kutyusok igyekeznek minél több élelemhez hozzájutni, de ha a táplálékhoz nehezebb hozzájutni, meginognak, vagy nem is próbálkoznak.

A kísérletekből az derült ki, hogy a velünk élő kutyusok étkezési szokásai pont olyanok, mint az emberé. És a túlsúlyos kutyák esetében is igaz az, hogy a magas kalóriatartalmú ételt választják, de úgy, hogy azért ne kelljen sokan tenni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: flickr.com (A képek illusztrációk)