Jump to content

Jogunk van-e?

2018. 06. 24. 08:00

Mi emberek sokszor döntünk mások felett. Más emberek fellett is, emberek sorsáról pedig minden gondolkodás nélkül is képesek vagyunk.

Azt mondja az állatorvos, hogy kedvenced gyógyíthatatlan beteg, és habár még csak alig jelentkeznek a tünetek, nincsenek fájdalmai, elérkezik majd az idő, amikor minden sokkal nehezebb lesz. A fájdalmak jelentkezése mellett nehezebb lesz a gondozása is. Mit tennél?

Valószínűleg te is úgy döntenél, hogy nem szeretnéd kedvencedet kínlódni, nem engednéd, hogy fájdalmak közt fetrengjen, és mindezt neked végig kelljen nézned tehetetlenül. Az orvos is felajánlja majd az elaltatás lehetőségét, vagy kezelések sorát, amely egyáltalán nem biztos, hogy gyógyulást hoz. Főleg, ha idős állatról van szó. Állataink kegyes halálát mi magunk is kérhetjük, hogy ne hagyjuk az imádott, családtagnak számító állatot szenvedni. Egyszóval istent játszunk felette.

A régóta velük élő, családtagként számon tartott kutyák és macskák a végtelenségig bíznak a gazdájukban. Abban is bíznak, hogy helyes döntést hozunk még akkor is, amikor kedvenceik életéről van szó. Emberek esetében a kegyes halált csak egyes országokban és komoly indok mellett lehet elvégezni. Az állatok elaltatása nem okoz ekkora erkölcsi dilemmát akkor, ha nem a sajátunkról van szó. Ha döntünk életük felett, még ha jó szándék is vezet, előfordulhat, hogy a gazdi nagyon rosszul érzi magát, amikor kedvence elaltatására bólintott rá.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: flickr.com (A képek illusztrációk)