Jump to content

Kutya, mint kacsa a jégen

2018. 07. 05. 07:00

Milyen sok vicces videót láthatunk a lakásban csetlő-botló kutyusokról. Sok esetben azonban nem ügyetlenkedésről van szó.

A fiatal állatkák még most tanulják, hogyan kell a világban boldogulni, és alapból esetlenebbek még mindenben. Talán még jót mosolygunk akkor, amikor elesnek, bukfenceznek a kiskutyák – persze csak akkor, ha minden sérülés nélküli az ügyetlenkedés – ám, ha idős kutyus esik hanyatt, abból már komoly sérülés is származhat.

Márpedig az általunk annyira kedvelt burkolók a kutyáink számára csúszás- és balesetveszélyes lehet. A kutyák lába, mancsa nem a számunkra tetszetős anyagokhoz lett kitalálva.

Habár csodaszép belső teret kaphatunk, az a kutyáink számára bizonytalanságot is eredményezhet, ugyanis a körmeikkel nem tudnak megkapaszkodni, elrugaszkodni a kemény és csúszós felületről. Akár a járásul is bizonytalanná válhat ilyen felületen, a szaladgálás pedig inkább csúszássá változhat. Ha a kutya a lakásban él, akkor nekünk kell őt abban segíteni, hogy minél jobban érezze magát a lakásban, így az első dolog, ami ez ügyben tehetünk, hogy a körmeit rendszeresen levágjuk. A talpuk így sokkal nagyobb felületen tapad. Annak a kutyusnak, amelyiknek a talppárnái között is nő szőr, azt is ki kell vágni a nagyobb tapadás érdekében. Ahol a kutyus is rendszeresen közlekedik a lakásban, és a felület számára nehéz közlekedést eredményez, oda rakjunk le szőnyeget. Ha a szőnyeg alá még csúszásgátló is kerül, akkor pedig még jobb lesz a körülmény. A kutya alvóhelye is oda kerüljön, ahol van szőnyeg, hogy a lefekvés és felkelés se úgy tűnjön, mint jégtánc. Amennyiben lépcsőt is kell használni a házban, lakásban, úgy a lépcsőfokokra is érdemes csúszásgátlót elhelyezni, és ez nemcsak a kutyus érdeke.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: flickr.com (A képek illusztrációk)