Jump to content

Máshogy látják kutyáink a világot

2018. 07. 10. 20:00

A kutyák viselkedését hazánkban is vizsgálják. Az ELTE Etológiai Tanszékén dolgozó szakemberek fontos kérdésekre szeretnék a választ megadni.

Az etológiában a kutya igencsak kedvelt alannyá vált, nemcsak hazánkban, hanem szerte a világban. A hazai szakemberek az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológiai Tanszékén folytatnak kutyás kísérleteket. A bevont állatokat különböző feladathelyzetbe hozzák, és döntéseikből sok mindenre tudnak következtetni a kutatók. Az ebek a hihetetlen jó szaglásukon kívül a látásukra is támaszkodnak, amikor választaniuk kell. Csakhogy a kutyák máshogy látnak, mint az emberek.

Amíg az ember sötétben elveszett, addig a kutyák látása alkalmazkodik a minimális fényhez is, hiszen eredendően ragadozók, akik akár este is vadásznak, és ha nem az ember legjobb barátai lennének, és nem kapnának enni tőlünk, akkor a mai napig prédájukra vadásznának. A kutyák látása ezért alkalmazkodott az életmódjukhoz, amely nagyban eltér az emberétől. Nemcsak a színeket látják másképp, de a kevésbé kontrasztos a látásuk és a felbontás is homályosabb esetükben.

Ezeket eddig is tudták a tudósok, azonban a kísérletek során ezt nem vették figyelembe. Mindig az ember látáshoz igazodva végezték el a kísérleteket, ám a végeredmény más lehet a kutyák szemével nézve.

Éppen ezért alkotott meg két szakember egy olyan számítógépes programot, amely képes úgy modellezni bármi, ahogy feltételezhetően a kutyák látnak. Ha ennek az eljárásnak megfelelően átalakított felvételeket mutattak az embereknek, akkor sokkal lassabban és gyengébben teljesítettek. Vagyis a „kutyaszerű látás” megnehezítette az ember döntését. Pontosan így van ez fordítva is, éppen ezért szükséges figyelembe venni minden kutatás során azt, hogy a kutyák látása az emberétől nagyon eltérő.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: flickr.com (A képek illusztrációk)