Jump to content

Tévhitek a kutyanevelésben

2018. 08. 16. 06:00

Aki most gondolkodik azon, hogy első kutyáját bevállalja, az talán találkozott sok okossággal a kutyatartással kapcsolatban. Nem mindegyik igaz ám.

Vannak, akik meg szeretnék várni, hogy a kölyökkutya érettebbé váljon, mert azt hiszik, hogy az idősebb állat már nem olyan csintalan, mint egy kiskutya és akkor könnyebb a tanítása, szocializálása is. Az igazság azonban az, hogy valóban játékosak és csintalanok lehetnek a kölyökkutyák, ám ahogy elkerülnek az új helyükre az anyjuktól való elválasztás után, már indulhat is a tanításul. Az alapvető vezényszavak elsajátíttatása néhány perces gyakorlatokkal már igenis elvégezhető. Ez is plusz közös tevékenység a kutya és gazdája számára is.

Ahogy az is téves feltételezés, hogy a kiskutyákat még nem lehet tanítani, úgy hibás elgondolás az is, hogy az idősebb állatok már nem taníthatók. Tény, hogy már megszokták a környezetüket, igazodtak ahhoz, de tanulni bármikor képesek kutyáink, csak korukhoz, fizikai és mentális állapotuknak megfelelő foglalkozásokkal kell tanítani az idősebb kutyusokat.

Minden kutya tanítható, ám a kutya fajtája, habitusa határokat szabhat a taníthatóságnak. Az alap vezényszavakat azonban minden eb megtanulhatja, amennyiben a kutya egyedi sajátosságához igazítjuk a tanítást.

A kutya szocializálása, nevelése legalább olyan fontos, mint gyermekeink esetében. Van, aki szinte ösztönösen tudja, mit kell tenni annak érdekében, hogy a kutyus fegyelmezetté váljon, mások inkább szakemberre bízzák kutyájuk tanítását. Ha valakit azt gondolja, hogy sosem fogja tudni tanítani kutyáját, az téved.  A kutyaiskolában nemcsak a kutya tanul, de a gazdi is. A kutyaiskolában a gazdit is megtanítják arra, hogyan értelmezze kutyája jelzéseit.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: flickr.com (A képek illusztrációk)