Jump to content

Viharok és tűzijáték van kilátásban

2018. 08. 16. 07:00

Kutyáink érzékszervei sokkal jobbak, mint a miénk. Amit mi hangosnak ítélünk meg, azt a kutyáink kínzásként élnek meg, ezért menekülnek világgá tűzijáték és nagy vihar idején.

Nemcsak a szilveszteri durrogtatás válthat ki szorongás állatainkból. Ugyanezzel a jelenséggel, hang- és fényhatással szembesülhetünk az augusztus 20-ai tűzijátékok során. A tűzijáték látványa és hanghatása együttesen okozhat akkora félelmet kedvenceinkben, hogy vagy otthon igyekeznek a lehető legcsendesebb, legeldugottabb helyre elbújni, vagy pedig világgá menekülnek. Augusztus 20-a nemcsak az államalapításunk ünnepe, hanem méltó ünneplés gyanánt sok hazai településen tűzijátékkal koronázzák meg a napot. Gondoskodjunk kedvenceink biztonságáról aznap is.

Nemcsak a tűzijáték válthat ki az állatokból félelmet, hanem az időjárás. A viharfóbia jelentkezhet kutya és macska esetében is, amelynek fő kiváltója az égdörgés. Még a vihar megérkezte előtt jelezheti az állat furcsa viselkedésével, hogy valami készülődik. A megváltozott viselkedés egyike lehet, hogy hihetetlen helyre igyekszik az állat elbújni, de ugyanígy jelezheti a vihar közeledtét, ha úgy viselkedik kutyánk, mintha semmilyen parancsszót nem ismerne. Ugyancsak vihart jelezhet az eb, ha ugat, vonyít.

Ha már ismerjük kedvencünk viselkedésének okát, akkor engedjük be olyan helyre, ahol tényleg el tud bújni. Talán ott képes lesz megnyugodni is.

Meglepő, de talán a megnyugvást éppen a kutya kennelje, ketrece, vagy a cica hordozóládája fogja jelenteni. Mindenesetre mutassuk meg nekik, mint menekülési útvonal.

A tűzijátékok ideje általában ismert, ezért még mielőtt durrogásba kezdenének, gondoskodjunk kedvencünk biztonságáról és nyugalmáról. Ha vihar vagy tűzijáték várható, akkor az előtt érdemes sétára vinni az állatot, hogy kellően elfáradjon, szükségleteit elvégezhesse. Ne essünk a végletekbe, azaz ne szidjuk le az állatot, ha menedéket keres magának, vagy furcsán viselkedik, de ne is dicsérjük agyon. Mint a gyerekek esetében is, számukra is fontos, hogy példát mutassunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: flickr.com (A képek illusztrációk)