Jump to content

A lelki betegség a kutyák egészségét is veszélyezteti

2018. 09. 13. 06:00

Az élet kiszámíthatatlan, és nemcsak jó események történhetnek velünk. Egy-egy esemény azonban annyira szíven üthet, hogy nehéz abból felkelni. Nemcsak nekünk.

Aki már talpra állt egy életét sújtó kemény élethelyzetből, az jól tudja hogy milyen megpróbáltatásokon, lelki tusákon ment keresztül. Komoly, szomorú történések nemcsak az emberek életét érinti, hanem az állatokét is. A kutyáink mellettünk szocializálódnak, érzékelik azt is, ha a gazdájuk szomorú és azon fáradoznak, hogy felvidítsák. Ám az őket érintő megrázó eseményre is reagálnak, akár egészségügyi panaszok is jelentkezhetnek, akárcsak az ember esetében.

Egy jól tartott, gondos, felelős gazdira bízott eb élettartama is jóval rövidebb, mint az emberé, de hasonló életciklusokat élnek meg, mint az emberek. Tehát a kölyökkört felváltja a kamaszkor, majd következik a felnőttkor és az időskor zárja a sort. Némelyik példány pedig megélheti a matuzsálemi kort is. Az, hogy elkerülik a betegségek a kutyákat, köszönhető a fajtának, a szerencsének, a jó genetikának, de annak is, hogy milyen nyugodt az élete a kutyának. A fajtatiszta ebekre eleve jellemző az, hogy rövidebb ideig élnek, mint keverék társaik. Az az állat, amelyik élete során valamilyen traumát, szomorú eseményt átélt, nagyobb az esély arra, jelentkezni fog esetükben valamilyen egészségügyi probléma.

Milyen érdekes, hogy az emberek is megbetegedhetnek annak következtében, ha a lelkük sérül. Ugyanígy vannak ezzel a kutyák is. Az egykor családban élő kutya menhelyre kerülése után olyan lelki sérülést szenvedhet, amely kihatással lesz egészségére is. Ha pedig egy kutya életében többször is átél traumatikus élményeket, még nagyobb az esélye arra, hogy valamilyen betegségben nyilvánul meg lelki problémája. Nemcsak az emberrel élő állatok a kutyusok, hanem egyre inkább emberhez hasonlóan reagálnak élethelyzetekre.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)