Jump to content

Kutyabarát nemzet vagyunk, mégis zsúfolásig teltek a menhelyek

2018. 10. 04. 19:00

Gondoljunk csak a saját közvetlenebb közegünkre. Talán csak egy-két ember tudja azt elmondani, hogy semmilyen háziállat sem él a háztartásában. A kutyák és a macskák vannak első helyen.

Magyarország kutyabarát ország és ez még a közeli országokkal összehasonlítva is igaz. A magyar családok 36%-ával él legalább egy kutya. Ennek ellenére az állatmenhelyek zsúfolásig tele vannak, és sok helyen híján vannak a szakembereknek is.

Általános probléma az, hogy amikor egy család kutyát akar magához venni, csak a jelen állapottal foglalkoznak. Nem számolnak azzal, hogy kutyát tartani közel két évtizedes leköteleződést is jelenthet. Az életkörülmény megváltozásával sokan mondanak le arról az állatról is, akivel már évek óta együtt élnek. Jobb esetben igyekeznek megfelelő új gazdit keresni a kutyusnak, de jobb híján megoldást jelenthet számukra a menhely. Aki pedig a felelős állattartást hírből sem ismerik, azok könnyűszerrel megszabadulnak úgy a kutyától, hogy kirakják az utcára.

Az állattartás mindenképp kiadással járó tevékenység, ezért is kell végiggondolni, hogy belefér-e az életünkbe. Időben, pénzben, lehetőségben is gondolkodni szükséges. A nem várt szaporulat is gondot szokott okozni, ahelyett, hogy azt megelőzvén az ivartalanítás mellett döntetnének. Az egyszeri kiadás után ilyen problémával már nem kellene szembesülni. A menhelyen lévő kutyák többsége utcáról befogott állat, de mindig vannak olyan ebek, amelyekről a gazdáik mondtak le, mert nem megfelelő fajtát választottak korábban, így nem tudják gondját viselni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)