Jump to content

Sétán túli mozgás a házon belül

2018. 10. 25. 07:00

A felelős kutyatartásnak csak egyik része az, hogy minőségi eledellel kínáljuk kedvenceinket. Ezentúl más feltételeket is biztosítani kell kutyánk számára azért, hogy jól érezze magát.

Kutyánk jólétéhez szükséges egy csak neki szánt fekvőhely, edények a víznek és az élelemnek, de emellett minőségi foglalkozást is biztosítani kell számára. Akkor is igaz ez, ha kertes házban élünk, és az udvaron tud futkározni kedvencünk, de még igazabb akkor, ha a nap nagy részében egyedül van a négy fal közé bezárva a kutyus. Ezt a séták beiktatásával lehet pótolni, amikor legalább napi kétszer és minimum fél órás sétát iktatunk be reggel és este is. Mi történik akkor, ha a nap nagy részét otthon töltő kutyánkat nem tudjuk levinni annyiszor sétálni, mint kellene?

Az nem lehet, hogy mozgás nélkül teljen el egy nap, de ha nincs lehetőségünk egy tartalmas sétára valami miatt (rossz idő, egyéb elfoglaltság), valamit tennünk kell, hogy kedvencünk kimozogja magát, megmozgassuk fizikailag és mentálisan is. Arról már írtunk, hogy milyen egy unatkozó kutya. Ugye nem szeretnéd, ha az unalomnak nyoma maradna?

Tanítsuk meg kedvencünk számára a bújócskát. Nemcsak fizikai mozgás, de agytorna is, mint ahogy egy eldugott tárgynak a megkeresése is. Olyan tárgyat kell eldugni, amelyet a kutyus szeret. Mielőtt játékba kezdenénk, helyezzük el a kiválasztott tárgyat/játékot a száraz eledelt tartalmazó zsákban. A következő játék alkalmával úgy dugjuk el a játékot, hogy a kutya is lássa. A "Keresd!" parancsszóval engedjük neki, hogy megtalálja és dicsérjük meg, ha sikeres volt. A sikeres akciók után egyre távolabb és bonyolultabb helyre is eldughatjuk a játékot. Van egy olyan direkt erre a célra kifejlesztett játék, egy labda, amelyet meg lehet tölteni finomsággal, így hasonlóan jót lehet játszani annak megkeresésével is.

A klikkerezés is jó szórakozást jelenthet gazdinak és kutyának egyaránt. Mozgásra ad okot és lehetőséget, emellett okosodik, ügyesedik a kedvencünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)