Jump to content

Szimattal a malária ellen

2018. 11. 03. 19:00

Nem új információ, hogy a kutyák szaglása mennyivel érzékenyebb, mint az emberé. Nemcsak a drogot, a bombát és az eltűnt embereket képesek kiszagolni, hanem akár a betegséget is.

A kutyák barátként, munkatársként, őrző-védőként, segítségként is mellettünk lehetnek. Éles látása, jó szaglása olyanban segíthet minket, embereket, amelyekre nem lennénk képesek, ha saját érzékszerveinkre kellene hagyatkozni.

A látás- és mozgássérültek életét is megkönnyítheti egy arra betanított kutyus, mint ahogy a betegségek kiszaglására is képesek lehetnek. Az epilepsziát, de akár a maláriát is kiszimatolhatják.

Sőt az ügyes kutyáknak nem is kell az ember ahhoz, hogy kiszagolhassa a maláriát, hanem ahhoz elég egy ruhadarab. Ha ez igaz, akkor megelőzhetik azt is, hogy felismerjék a maláriát a korai stádiumban és megelőzhessék a betegség terjedését. A kísérletek még korai szakaszban tartanak, de az biztos, hogy a kutyák ebben is tudnak segíteni akár úgy is, hogy a határokon ilyen jó szimatú személyzetet vetnek be.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)