Jump to content

Miért büdös a kutya szája?

2018. 11. 07. 19:00

Az evés első lépése, hogy a falatok a szájüregbe jussanak. Kutyáink húsevők, és annak b így csinálják a kutyák is. Kutyusaink szája nemcsak azért lehet büdös, mert nem mosnak fogat.

Habár az emberi értelemben vett fogmosást nem alkalmazzuk kutyák esetében, számukra is létezik kutyafogkefe, csak azt rágni kell és a jutalomfalathoz hasonlítható. Fontos is lenne alkalmazni, ugyanis ezzel megakadályozható lenne, hogy fogkő képződjön kutyáink fogán. A fogakon megtelepedő lepedék olykor olyan vastagságúvá nő, hogy kis lemezekké állnak össze. A lemezek alatt pedig baktériumok élnek, szaporodnak, és gázt eresztenek ki. Amikor a kutyánk száját büdösnek ítéljük meg, akkor valójában a baktériumok gázát étezzük.

A szájszag másik oka az lehet, hogy a kutyák fogai kopnak. Nemcsak akkor, ha kemény csontot vagy jutalomfalatot ropogtatnak, hanem a játékul használt gumilabda is ugyanúgy képes koptatni a fogakat. Ha a fog kopása olyan mértékűvé válik, hogy a pulpaüreg is szabaddá válik, és fertőzés léphet fel a szájüregben.

Ha tartósan büdös a kutyus szája mindenképp állatorvossal kell kezdeni a szag megszüntetését, hogy megbizonyosodjunk arról, nincs szervi baja.

Ha saját magunk is kezelésbe vehetjük kedvenceinket, akkor az ivóvizébe csepegtessünk néhány csepp citromlevet minden alkalommal.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)