Jump to content

Itt az ősz, többet tüsszögnek a kutyusok is

2018. 11. 15. 06:00

Talán most már tényleg elmondható, hogy ősz van és annak megfelelő időjárásban is van részünk. Megmutatkozik abban is, hogy jelentkeznek a hűvösebb idő okozta betegségek.

A megfázás nemcsak az embereket érinti, hanem a kutyáinkat is. A hidegben könnyebben megfáznak a kutyusok is, sőt a fertőző betegségeket is hamarabb elkapják.

Ha egy kutyus beteg, hasonló tünetei lehetnek, mint az embernek. Tüsszögés, váladékozik az orra, levertebb és talán az étvágya is gyatrább, de ha ez csak 1-2 napon keresztül tart, és a tünetek nem olyan erősek, nem szükséges azonnal orvoshoz rohanni vele.

Más a helyzet, ha a köhögés és tüsszögés napról napra egyre erősebb és szűnni nem akaró. Ebben az esetben mégiscsak érdemesebb állatorvoshoz fordulni a problémával, mert nem tudni, hogy a ősszel tipikusan jelentkező kennel köhögésről van-e szó, esetleg valamilyen apró tárgyal az orrán keresztül felszippantott a kutyus.

A Kennel köhögés olyan helyen terjed a legkönnyebben, ahol több kutya tartózkodik együtt. Így a kutyaiskolák, kutyapanziókban kaphatják el leginkább a váladékkal terjedő fertőzést. Elég egy tüsszögés, egy köhögés, vagy akár egy vakkantás is, és máris baktérium vagy vírus kerülhet tárgyakra, amely megfertőzheti a többi kutyát.

A kennel köhögés bakteriális megbetegedés. Ha a kutya esetében a levertség, a köhögés, tüsszögés mellett a láz és az étvágytalanság több napja tartósan megfigyelhető, orvosi segítséget igényel. A betegséget antibiotikumos kezeléssel szüntetik meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)