Jump to content

Szorongás és félelem az elválás után

2018. 11. 30. 20:00

Egy állatról felelősen gondoskodni egyáltalán nem kis feladat. Az hosszú távú elfoglaltságot igényel. Sőt élethosszig tartót.

Ennek ismeretében sem csak arról szól a kutyatartás, hogy helyet biztosítunk otthonunkban a kedvencnek, napi rendszerességgel etetjük, itatjuk és sétára visszük, hanem következetes nevelést is igényel, ha nem akarunk rosszat se a kutyának, se magunknak.

Egy unatkozó kutyus ugyanis megpróbálja magát lefoglalni, és ez olykor a gazdira vagy a szomszédokra nézve igencsak kellemetlenségekkel járhat.

Még ha állatbarát szomszéd is lakik mellettünk, egy idő (akár rövid idő) után, lehet, hogy felkeres azzal a kéréssel, csináljunk valamit állandóan ugató, nyüszítő kedvencünkkel.

A mai kor hozadéka, hogy sokan tartanak lakásban kutyát úgy, hogy a nap legnagyobb részében magukra vannak hagyva az állatok, mert dolgoznak a gazdik. A viselkedési problémákat pontosan az okozza, hogy sokat vagyunk távol kedvenceinktől. Akárcsak a kis gyerekek esetében fellépő szeparációs szorongás, ugyanúgy létező ez a kutyák esetében is. Ennek hatására az eb olyan idegesítő viselkedést képviselhet, mint a lakás berendezési tárgyainak rongálása, tárgyak harapdálása, gyakori ugatás, nyugtalanság, amit lehetősége van rá, azonnal szökni próbál. Ha a szorongást a gazdi nem tudja csillapítani kedvencében, ez olyan mértékben megnőhet, hogy kellemetlen a kutyának, a gazdának és akár a környezetüknek is.

Tesztekkel arra kaptak választ a kutyák viselkedését tanulmányozó szakemberek, hogy a magukra hagyott ebek akkor nyüszítenek, ha félnek, ám a folyamatos ugatás nem a félelemből eredő viselkedés. Azt sokkal inkább a frusztráció okozza, mert valamiben akadályoztatva van az állat. Az a kutyus, amelyik folyamatosan táplálékot akar kunyerálni, ugyancsak frusztrált állapotról tanúskodik, hiszen nem jut az eb eledelhez.

Amikor a gazdi magára hagyja kedvencét, és ebből kifolyólag nem helyesen viselkedik az eb, azt nemcsak unaloműzésből, hanem félelemből, frusztrációból, sőt pánikhangulat miatt is teheti.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)