Jump to content

Fogápolás kutyamódra

2019. 01. 20. 20:00

A napi tisztálkodásaink közé tartozik a rendszeres fogmosás is. Ez a kutyusok napirendjéből hiányzik, de nem kellene, hogy így legyen?

Ha a kutyusok fogait vesszük szemügyre, akkor jól láthatóan különbözik az emberétől. A fogak közötti hézagnak köszönhetően a fogakat fogkefe használata nélkül is könnyebb tisztán tartani, hiszen a nyál megteszi a dolgát. Ez nem azt jelenti, hogy nem szükséges a kutyák fog- és szájápolására figyelmet fordítani a gazdiknak.

Az mindenki számára egyértelmű, hogy a kutyák ragadozók, vagyis húsevők és ennek megfelelő a fogazatuk is.

Ahhoz, hogy a kutyák fizikai egészségét fent tudjuk tartani a megfelelő tápláláson és mozgáson kívül arra is szükség van, hogy a foguk is rendben legyen. A fogágy betegségei már korán megjelenthetnek a fiatal kutyák esetében is, amely gyulladással, fogvesztéssel is járhat. A kutyák szájában található baktériumok szükségesek, ám ha a fogíny baktériumok miatt gyulladásban van, a baktériumok bekerülhetnek a szervezetbe is, amelyek további egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Ennek elkerülése érdekében szükség van egészséges táplálék biztosítására, ezzel a fogak és a szervezet egészére nézve is megfelelő tápanyagokhoz jut az állat. Ha azonban nem törekszünk arra, hogy eltávolítsuk el a kutyus fogai közül a maradékokat, akkor megjelenthet a kellemetlen szájszag, a fogíny begyulladhat, a fogak meglazulhatnak, és ez a kutya egész fizikai állapotára kihathat.

A fogkő eltávolítását állatorvos végzi, habár kaphatók fogtisztító finom falatok, amelyeket a kutya elrágcsálhat, és hozzá lehet jutni kutyafogkeféhez is, amelyet a gazdi az ujjára húzva tudja a kedvencénél alkalmazni, időközönként mégsem árt, ha állatorvos ellenőrzi a kutya fogazatát és végzi el a megfelelő kezelést.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)