Jump to content

Séta!? Milyen séta és miért?

2019. 02. 12. 19:00

A lakásban élő kutyák mindennél jobban szokták várni a napi sétaadagjukat. A mozgás öröme és lehetősége teljesen felajzza még az idősebb kutyusokat is. Mi van, ha mégsem?

A legtöbb csak bent tartott kutya napi fő programjába a legalább kétszeri séta beletartozik. Az egészségügyi szükségleteit is séta alkalmával elvégző ebek új ingerekhez jutnak. Kicsit kinyílik a világ számukra, egyértelmű, hogy nagyon várják ezeket az alkalmakat. Elég csak a pórázt, a hámot megmutatni, vagy a séta szót kiejteni és vad örömtáncba lejthetnek kedvenceink. Ez így jó, így általános. Éppen ezért tűnik fel azonnal a gazdik számára, ha azt tapasztalják, hogy kutyájuk nem úgy reagál a séta lehetőségére, mint szokott.

Nem kell azonnal egészségügyi problémára gondolni, pláne akkor nem, ha előző nap hosszabbra sikerült a séta, vagy egy olyan helyre tudtuk kutyánkat elvinni, ahol szabadabban lehetett, több időn keresztül élvezhette a friss levegőt, a természetet.

Bármilyen mozgékony is az ebünk, attól még számára is fontos a pihenés, és mivel esetükben sem egyforma minden nap, bizony, lehet több igénye lenne aznap a pihenésre. Ez igaz lehet az idősebb állatokra, akik koruknál és egészségi állapotuknál fogva is kevesebbet bírnak, de a fiatal, fejlődő szervezetű kutyákat is megviselheti egy átlagosnál nagyobb fizikai aktivitás.

Érdemes azonban átvizsgálni a kutyust. Ha előző nap tényleg nagyon aktívnak bizonyult, és másnap nem akar sétára indulni, az is lehet, hogy megsérült. Lehet, hogy némi pihenéssel, lazább sétával néhány nap után már ugyanolyan örömmel fog reagálni a sétára, de ha nem, akkor érdemes állatorvoshoz fordulni, mert lehet a körme, az izma, a végtagja sérült meg.

Nem segíti a séták aktivitását a túletetés miatt túlsúly sem. Ráadásul a túlsúly miatt passzívabbá válnak kutyáink, és ez még inkább hozzájárulhat a hízáshoz és az ebből fakadó egészségügyi következményekhez. Ez természetesen nem egyik napról a másikra kialakuló probléma, de ha a mozgásra is kihat, mielőbb orvoshoz kell fordulni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)