Jump to content

A kutyafáját, az ínybetegség komoly probléma

2019. 03. 12. 08:00

Mi emberek igyekszünk adni a fogainkra, hiszen nemcsak esztétikailag fontos, hanem természetesen a táplálkozásunkban is. Ugyanígy fontos a kutyáink fogainak épsége is.

A kutyusok fogazatát nem úgy tartjuk tisztán, mint a sajátunkat. Habár létezik kutyafogkefe, amelyet a gazdi az ujjára húzva át tudja dörzsölni a fogakat, de ezt kevesen teszik meg. A lepedék a kutyák fogaira ugyanúgy ki tud ülni. Míg a fogkő önmagában nem okozna szuvasodást és ínybetegséget, valójában a baktériumok rejtekhelye maradhat. Ha a fogíny gyulladt, a fogak meggyengülhetnek, kihullhatnak, vagy a zománc is megsérülhet.

Az ínybetegséget baktérium okozza, amely ugyanúgy jelentkezhet a kutyák esetében, mint az embernél is.

Az ínybetegségre utaló jel lehet, ha a kutyus ínye vérzik evés közben. Ez is jele lehet az íny gyulladására. Ha ez mindennapos problémaként jelenik meg, érdemes állatorvosi segítséget kérni a probléma kezelésében, mert a fogak elvesztéséhez vezethet.

A fogínybetegségre utaló jel lehet a rossz lehelet. Húsevő lévén a kutyáknak alapból megvan a jellegzetes szájszaguk, de ennél lehet akkor rosszabb, ha az így betegsége jelentkezik.

Az így színének megváltozása, duzzadása intő jele annak, hogy kedvencünk szájüregi betegségben szenved, ezért állatorvoshoz szükséges fordulni. Ugyanúgy állatorvosi segítség szükséges akkor is, ha az íny alig takarja a fogakat, és szinte már azoknak a gyökerei is látszanak. Az ínyvisszahúzódás sem tréfa.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)