Jump to content

A nagytestű kutyák réme, a gyomorcsavarodás

2019. 04. 11. 19:00

A gyomorcsavarodás veszélyeiről a kutyás gazdik már hallhattak, de megvannak azok a fajták, amelyekre ez a veszély sokkal nagyobb arányban érvényes lehet.

Talán a nagytestű, keskeny mellkasú kutyások számára ismert lehet ez a betegség. Ha nem is saját tapasztalat alapján, de egyek fajták esetében nagyobb az esély a gyomorcsavarodásra, mint más fajtáknál.

A gyomorcsavarodást elősegítheti az, ha a kutya a kutya mérete a nagyobbak közé sorolható, és mellé a mellkasa keskeny, mélyre húzódó. Gyomorcsavarodáshoz vezethet az elhízás is, esetleg egy hempergés, de az evés utáni aktív mozgás is kiválthatja. Ugyanúgy okozója lehet a gyomorcsavarodásnak az, ha a kutya sok gabonafélét tartalmazó eleséget, esetleg sok száraztápot fogyaszt.

A gyomorcsavarodással küzdő kutyák esetében jelentkezhet hányinger, az evés utáni nyugtalanság is jelezheti azt, hogy nincs rendben az állat. Ugyancsak tünetként jelentkezhet a has megnövekedése, annak feszessége, kapkodás a levegőért.

A gyomorcsavarodás azonnali beavatkozást igénylő, ezért akkor segítünk igazán a kutyán, ha időben észrevesszük a jeleket és azonnal állatorvoshoz fordulunk.

A megelőzés lenne tehát a célszerű, így ha száraz tápot kap a kutya, azt beáztatott állapotban adjuk elé. Osszuk be a napi adagot két részletre, így reggel és este kapja meg. Evés után próbáljuk meg nyugalomra bírni a nagytestű állatainkat, mert intenzív mozgás közben az állat gyomra megcsavarodhat. Ilyenkor a gyomorban futó erek nem keringtetik a vért megfelelően, toxikus anyagok kerülhetnek az állat szervezetébe, amely halálos is lehet. A gyomor lufiszerűen felfúvódva nehezítheti az állat légzését, amely ugyancsak életveszélyes lehet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)