Jump to content

Drága és szép

2020. 01. 10. 08:00

Mindenki tudja, hogy jóval olcsóbb a környezetünkben született kiskutyát magunkhoz venni, vagy a menhelyről örökbe fogadni egyet, mint a törzskönyvezett felmenők kölykei.

A törzskönyv megléte azt is jelenti, hogy pénzt kell fizetni azért, hogy a tenyésztőtől elhozhassuk a kiválasztott kölyköt. Több százezer forintot is kóstolhat egy jó vérvonalú kiskutya. Ha feltett szándékunk tenyésztőtől ebet vásárolni, akkor a hirdetések között olcsóbb, fajtiszta kiskutyákat kínálnak eladásra. Az olcsóbb kutya törzskönyv nélküliséget jelenthet.

Miért kerül olyan sokba egy törzskönyvezett kölyök? Valószínűleg azért, mert a szülők az adott fajta képviselői, és nemcsak kívülről egyértelmű, hogy melyik fajtához tartozik, hanem genetikailag is. A törzskönyv ugyanis azt feltételezi, hogy egészséges, örökletes betegségtől mentes felmenőkkel rendelkezik a kölyök, így esélyes, hogy hosszú, boldog és egészséges életet fog élni.

A törzskönyv kiállítása nem nagy költség. Sokkal nagyobb kiadást jelent a tenyésztőknek az, hogy az adott fajtájú kutya vérvonalát vigyék tovább, erősségeiket tovább erősítve, gyengeségeiket minimalizálva. A törzskönyvezett kölyköket a megfelelő védőoltásokat megkapva, egészségügyi szűrések elvégzése után kerülnek új gazdijukhoz. Ez jár nagyobb kiadással.

Egy törzskönyv sem garancia arra, hogy az így vásárolt fajtiszta kölyök nem lesz beteg. A jó vérvonalú szülőktől született kölyök esetében mégis nagyobb az esély arra, hogy betegségtől mentesek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)