Jump to content

Etesd egészségesen a Royal Canin különféle testreszabott tápjaival!

2020. 02. 11. 13:08

A téli időjárás más ápolást igényel házi kedvenceink számára. Az élősködőktől való megóvás, a karmok és a bunda ápolása ebben az évszakban is feladata minden gazdinak, mint a megfelelő táplálás.

Akik nem bízzák a véletlenre, azok szakemberhez viszik el kedvencüket egy alapos kozmetikázásra. Ez nem jelenti azt, hogy minden alkalommal kutyakozmetikushoz kell vinni. Megtehetjük mi magunk, ehhez adunk egy 5 lépéses útmutatót.

  • Hosszú- és rövidszőrű kutyák esetében is szükséges és jóleső lehet a bunda átkefélése vagy fésülése vékonyabb szőrű kutyáknál. Mindig a háti részen kezdjünk neki és a szőr növekedésével azonos irányba haladva keféljük át a kutyus szőrét. Ezután következhet a mellkas és a has oldalsó területe, a szügy, és ha szükséges a hónaljak is. Az átfésülés arra is jó lehet, hogy jobban odafigyelhessünk a kutyánk bőrére. Felfedezhetünk esetleges sérülést, kellemetlen potyautasokat, valamint azt, hogy száraz a kutya bőre. A nem megfelelő hidratáltságú bőr vagy száraz, töredezett szőrzet állapotának javításában segíthet egy ehhez megfelelő Royal Canin táp. A jó minőségű és bőrtápláló tápanyagokkal gazdagított táplálékkal fenntartható a bőr és a szőrzet jó és szép állapota.

A végbélnyílás és a nemi szervek környékén óvatosabban kell végezni a szőrápolást, mert érzékenyebb a bőrfelület. A lábakkal fejezzük be az átfésülést.

  • A tappancsok külön figyelmet igényelnek télen. A hó, a csúszásmentesítés során használt só kimarhatja a talppárnák közötti bőrt, így ezek a területek érzékennyé válhatnak, begyulladhatnak, esetleg akár ki is sebesedhetnek. Amennyiben a séta közben kedvencünk emelgetni, kapkodni kezdi valamelyik lábát, feltétlenül nézzük meg, hogy nem ragadt-e oda egy kisebb jégdarab. Különösen érzékeny bőrű kutyáknak érdemes lehet akár kutyacipőket is beszerezni a téli havas-jeges időre.
  • A fürdetés sok esetben nem elkerülhető annak ellenére sem, hogy kint hideg van. A bent tartott kutyák séta után óhatatlanul sarat vihetnek be a házba. A tappancsok megtörölgetése mindenképp szükséges, de a túl gyakori fürdetést nem szabad alkalmazni. A kutyák „ruhája” a szőrzet. Arra kell inkább gondot fordítani, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű eledellel hozzásegítsük kedvencünket az egészséges szőrzethez, mert úgy fogja biztosítani a védelmet. Fajtatiszta kutyák esetében a fajtatápok még precízebb táplálást biztosítanak, figyelembe véve az adott fajta egyedi igényeit.

A kölyökkutyák esetében nagyon fontos, hogy a növekedési szakaszoknak, illetve a kutya felnőttkori testméretének megfelelő teljesértékű tápot kapjanak.

  • A kifejlett állatoknál, fontos a karomápolás. Ha a karom kopása nem megfelelő, a karmok kopogása hallatszik a padlón, akkor speciális karomvágó ollóval eltávolítható a felesleg. Arra kell ügyelni, hogy a karom még eleven részébe ne vágjunk bele, mert az vérzéssel járhat és még inkább fájdalmas. A séták arra is jók, hogy megmozgassák magukat a kutyusok, hogy elvégezhessék dolgukat, de a karmaik is kopnak ilyenkor, amennyiben kemény talajon, például járdán mennek. A séta és a testmozgás, valamint a megfelelő mennyiségű és összetételű táplálék etetése segít a túlsúly és az elhízás megelőzésében.
  • A kutyakozmetikusok jól értenek ahhoz, hogyan kell alaposan és szakszerűen megtisztítani a fülkagylók belső felületét. A gazdi számára ez sokkal nehezebb feladat lehet. A külső hallójáratba tilos belenyúlni, ez alól kivétel csak az állatorvosi javaslatra előírt módon szabad, amennyiben a kutyának külső hallójárat gyulladása van. A fültisztító pálcikával csak a fülkagylók belső felületét szabad tisztogatni, de egy vattacsomóval ezt a feladatot gyorsabban és könnyebben lehet elvégezni. Nedves vattával vagy fültisztító folyadékkal átitatott vattával lehet a kutyus fülét áttörölgetni.
  • Ügyeljünk a kutya szájhigiéniájára is, hogy fogai egészségesek maradjanak. Alapesetben a rágásra ösztönző száraz táp, vagy ha szükséges, a kifejezetten a fogkőképződés ellen is ható megfelelő táp etetésével segíthetjük ezt.

Amennyiben szükséges vegyünk kutyafogkefét és fogkrémet az állateledel boltban és rendszeresen tisztítsuk meg ebünk fogait vele. Célszerű időnként állatorvossal is megnézetni a kutya fogainak és szájüregének állapotát, különösen, ha kellemetlen szájszagot érzünk nála.

  • A megfelelő táplálás azzal kezdődik, hogy figyelembe vesszük a kutyánk korának, fajtájának, életmódjának megfelelő sajátosságokat. A Royal Canin weboldalán könnyűszerrel kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb eledeleket, esetleg kombinálva a megfelelő száraz és nedves tápot.

 A felelős gazdi számára egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül kutyája elé. A szép fényes és a fajtának megfelelő dús szőrzet és ép bőr utal arra, hogy kedvencünk jó egészségnek örvend és táplálása is megfelelő. A Royal Canin tápjaival lehetőség van ennek könnyűszerrel történő megvalósítására.

(Forrás: szerkesztőség)