Jump to content

Az a nedves orr jóval több

2020. 03. 18. 08:00

Az orrunknak szerepet szánt a sors, de a kutyáknak még fontosabb „eszköze”. Ha azt gondolnád, hogy csak a szaglásra használja, hát tévedtél.

A szőr nélküli és egészségesen nedves orr a kutyák híresen jó érzékszerve. A kutyusok orra azonban jóval több, mint a szaglás eszköze. Ezt azonban nemrég derítették ki magyar kutatók. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Etológia Tanszék szakemberei kutatásaik során feltárták azt, hogy a kutya az orrával az infravörös sugárzást is képes érzékelni.

A kiváló szaglás az infravörös sugárzás érzékelésének együttese nagyon sokat segít az ebeknek vadászat során.

Nemcsak a kutyák esetében, hanem általában a legtöbb emlősfajra jellemző, hogy az van orrtükre, amely szűrtelen, más színű és még textúrájában is eltér. Csakhogy, amíg a legtöbb érzékszerv jó működéséhez megfelelő vérellátottság szükséges, addig a kutyák orra hideg és állandóan nedves. Arra is rájöttek a kutatók, hogy a kígyók is képesek érzékelni a tőlük távol eső tárgyakat, élőlényeket, ennek köszönhetően akár éjszaka is kiváló vadászok, hiszen zsákmányuk java éjszaka aktív állat.

Kutatásokkal igazolták, hogy a kutyák agyában van olyan agyterület, amely érzékeli a tárgyak hőmérsékletét és annak megfelelően aktiválódik. Kutyáink orra tehát felfogja az infravörös sugárzást, és még annak irányát is meg tudják határozni.

Gondoltad volna, hogy a nedves nózi ennyi mindenre képes?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)