Jump to content

Szakszerű kullancseltávolítás

2020. 06. 27. 08:00

Akár a kertből vagy egy séta során összeszedheti kutyánk a kullancsokat. Ha a megelőzésre nem gondoltunk, akkor marad a kullancs megfelelő kiszedése.

Az akár fertőzést is terjeszthető kellemetlen vérszívót mindenképp érdemes kiszedni, mert veszélyes betegségeket terjeszthetnek.

Nincs túlgondolva, hogy állatorvoshoz vigyük kedvencünket, ha kullancsot találunk benne, de ezt a legtöbb gazdi megteszi otthon, saját maga. Ehhez csak egy speciális kullancskiszedő csipeszre van szükség, de akár egy szemöldökcsipesz is elég. Talán azzal még ügyesebben is bánunk.

Még mielőtt belefognánk az eltávolításba, viseljünk gumikesztyűt saját egészségünk védelmében is. A csipeszt közvetlenül a kullancs testéhez helyezzük, oda, ahol a kutya bőrével érintkezik. Ne óvatoskodjunk, mert azzal csak ártunk. Ha ugyanis nem szedjük ki elsőre, mert túl óvatosan fogjuk meg a vérszívót, úgy akár visszaöklendezheti a fertőzött vért a kutyába. Határozott, felfelé húzzuk ki a kullancsot. Ha ez megvan, akkor a bőrfelületet és a csipeszt is fertőtleníteni szükséges.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)