Jump to content

Digitális segítség a vakok számára

2021. 03. 28. 19:00

Évezredek óta segítik a kutyák az ember munkáját és így az életét is. Sokan családtagként tekintünk négylábú társainkra, és sok kutya a mai napig az ember nagy segítsége.

A komoly kiképzéseket kapott állatok precízen, a tőlük telhető legjobb munkát adják ki mancsaik közül. Leginkább az orrukat, vagyis a jó szimatjukat használják ki az emberek, de azzal is nagyon nagy támaszává válhat az embernek a kutya, ha az ember mellett van és olykor segít, amire ki lett képezve. A vakvezető kutyák a gyengénlátó, vak embertársuk mindennapjait könnyítik meg. A vakvezető kutyák kiképzése hosszadalmas és sok pénzbe kerül, ezért egy ilyen kutya nagyon értékes. Vajon meddig lesz még meg ez a szerepük?

A mesterséges intelligenciát felhasználva ugyanis olyan digitális eszközt hoztak létre, amely egy hátizsákban elfér, vagyis könnyen hordozható és a vakvezető kutya szerepét töltheti be. Eddig is léteztek már a látásukban akadályozottak számára olyan applikációk, amelyek a tájékozódást segítették, de a digitális vakvezetőt a vak, gyengénlátó személy csak a hátára veszi és a szerkezet a látottakat értelmezve közli hol van akadály.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: pixabay.com)