Jump to content

Okosak, némelyikük tehetséges is

2021. 07. 22. 08:00

Az tudjuk a kutyákról, hogy okos állatok. A sok évezredes együttélés során ügyesen alkalmazkodtak az emberi élethez és munkához is.

Azt gazdiként is tapasztaljuk, hogy milyen értelmes lények a kutyák, valószínűleg ezért is kerültek ilyen közel hozzánk. A kutatók azonban arra keresték a választ, hogy vajon tehetségesek is lehetnek?

Bizonyára így van, hiszen a speciális képzésekben résztvevő állatokat képzik ki különböző munkákra, amelyre azonban nem mindegyik kutyus alkalmas. Több kell, mint pusztán jó szimat.

Az okos kutya esetén nem arra gondolunk általában, hogy többféle játék nevét képesek elsajátítani és megkülönböztetni, hanem hogy egyes munkafolyamatokat jól ellátják és a parancsszavakra hallgatnak.

Nos, az ELTE kutatói mégis azt vették észre, hogy vannak olyan tehetséges szótanuló kutyusok, akik több játék nevének elsajátításában jeleskednek. Azt is gondolnánk, hogy mint az embergyerekek, gyerekkorban úgy szívják magukba a tudást a kölyökkutyák is. Azonban a játékok nevének megtanulásában ez nem így volt. A kifejlett példányok között azonban több olyan példányra akadtak, akik kivételes ügyességgel tanultak meg újdonságokat. Még meglepőbb, hogy a tehetséges szótanuló kutyák többsége border collie terelőkutya, amelyik jól tud az emberrel együtt dolgozni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: pixabay.com)