Jump to content

Megtörtént az ivartalanítás vagy mégsem?

2022. 08. 08. 19:00

A felelősségteljes állattartásba beletartozik az is, hogy gondoskodunk arról, ha nem szeretnénk utódokat kedvenceinknek (és magunknak).

Nőstény kutyák esetében kétféle módon lehet megálljt parancsolni az utódok nem várt érkezésének. Az egyik módszer a sterilizálás, a másik meg a sokat emlegetett ivartalanítás. Ez utóbbi azért is javasoltabb, mert ezzel a beavatkozással nemcsak a szaporodást lehet meggátolni, de a nemi hormonok termelődése is csillapodni fog, így várhatóan sokkal nyugodtabb, kevésbé szökősebb lesz az addig állandóan csatangolni vágyó ebünk.

Mi van akkor, ha az ivartalanítás megtörtént, de a csavargás iránti vágy, a tüzelés mégsem szűnt meg? Bizony, elképzelhető, hogy tapasztalhatunk ilyet. Ez akkor következhet be, ha az ivartalanítás során maradt az állat szervezetében a petefészek maradványait nem távolították el teljesen. Hihetetlen, de ezáltal nem szűnik meg a nemi hormon termelése sem.

Amennyiben ezt tapasztaljuk állatunk esetében, úgy ismét állatorvoshoz kell ezzel fordulni, mert újabb műtéttel eltávolítják a megmaradt szöveteket és ezután már megszűnik a tüzelés is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)