Jump to content

Baj, ha ad a kutya puszit?

2023. 01. 22. 19:00

A mai fejlett technika mellett a tisztítószerek is alaposabb fertőtlenítést biztosítanak, ám át lehet esni a ló túlsó oldalára is.

Szokták mondani, hogy egy kisgyermeknek egyéves koráig egy kiló koszt meg kell ennie. Nos, ha az ember mellett kutya is él, ez bizony hamarabb is bekövetkezhet. A megfelelő takarítás mellett azonban kordában lehet tartani a bacilusokat.

Mégsem szeretjük (legalábbis nem mindenki), hogy a kutya nyalogasson. Még akkor sem, ha az állat családtagnak számít. A kutya nyálában lévő baktériumok ugyanis eltérnek az emberétől. Mivel az ebek étrendje is más az emberénél, így egyértelmű, hogy az emésztése is.

Az a gazdi, aki nem óvakodik a kutyája nyalakodásától, sőt kimondottan kedveli a kutyapuszit mondhatja azt is, hogy a kutya szája tisztább, mint az emberé.

Vajon mennyire igaz mindez?

Annyi biztos, hogy a kutyák szájában legalább annyi baktérium él, mint az emberébe, de az összetételében mutat nagy eltérést. Nyáluk tartalmazhat az emberre veszélyes baktériumokat, vírusokat, de arra kevés az esély, hogy elkapjuk. Mégis előfordulhat, hogy egy seben keresztül, vagy az orr, száj nyálkahártyáján át bejut az emberi szervezetbe és betegséget okoz.

Vagyis általában elmondható, hogy a kutyanyál nem okoz különösebb problémát, esetleg akkor, ha valamilyen sérülés van a bőrön és azon keresztül bejut a fertőzés.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)