Jump to content

Furcsán néznek a kutyák, ha nem a megszokott nyelven beszélnek hozzájuk

2023. 03. 25. 19:00

Hogy miért szeretjük a kutyákat? Mert hűségesek, igazi társállataink, akik okosak és mintha értenék a nyelvünket. Vagy tényleg értik is?

Erre a kérdésre kereste a választ az a hazánkba érkező spanyol kutató is, aki az ELTE Etológia Tanszékén kezdte meg posztdoktori munkáját. A magyarországi munkára kutyája is vele tartott és felvetődött benne az a kérdés, hogy vajon négylábú kedvence észre fogja-e venni, hogy más nyelven is fog kommunikáció zajlani? Az eb előtte csak spanyol nyelvű beszédet hallott, így igazán jó tesztalanynak bizonyult.

Mellett még másik 17 kutyát is bevontak a kísérletbe és MR készülékes vizsgálatok alá vetették őket, miközben magyar és spanyol nyelven szóltak hozzájuk. A vizsgálatok során hamar kiderült, hogy megkülönböztetik a beszédet a nem-beszédtől és arra is választ kaptak, hogy vajon képesek-e észrevenni a nyelvi különbségeket? A válasz: igen.

Ahogy idősödnek a kutyusok, annál jobban megismerik a gazdi és más ember beszédének sajátosságait. Ez egy olyan tulajdonság, amit emberen kívül először mutattak ki egy állatnál is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)