Jump to content

Nemcsak horkol, annál sokkal rosszabb történik

2023. 12. 13. 19:00

Kutyatartók körében ismert, hogy a rövid orrú ebek egyik velejárója a horkolás, amely a rövid orrjáratuknak köszönhető. Azonban ennél többről van szó.

Nagyon kedvelt fajta a mopsz is, amely jellegzetessége a palack test mellett a rövid orr. Hasonlóan rövid orral megáldott a francia és az angol bulldog is, amelyek szintén horkolósok. Ám ez a tulajdonságuk az életükbe is kerülhet, vagy legalábbis nagyban lerövidítheti azt.

Nemcsak arról van szó, hogy nehezebben vesznek levegőt, de a koponya torzulása miatt az agy is hasonlóan reagál és valószínűleg annak működésére is hatással van.

Az ELTE Etológia Tanszékén több tucat kutyát vizsgáltak EEG-vel. Arra voltak kíváncsiak, hogy a rövid orrú kutyafajták alvási szokása eltér-e a többi, hosszabb orrú fajtársétól. Ezeknek a fajtáknak az alvási minősége sokkal rosszabb, mert a felnőtt állatok agya úgy reagál alvás közben, mint a kölyök állatok esetében.

Az ember alakította tudatos tenyésztéssel ilyenné ezeket a fajtákat. Kiemelve a számukra tetszetős tulajdonsággal. Ám mindez torzulást okozott a rövid orrú fajták agyában, alvásában is.

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)