Jump to content

Mit mond nekünk a macskánk

2014. 02. 25. 13:32

A macskák számtalan módon tudják a tudtunkra adni, ha akarnak valamit. A leggyakoribb jelzéseik a farok mozgatása, a nyávogás, a dorombolás, morgás vagy fújás, vizelet-jelzés, kaparás. De ezen kívül is akadnak olyan jelek, melyeket egy gyakorlott macskatartónak észre kell vennie. A farok állása és mozgása beszédes, és az egyik első módozat lehet, amely révén az új tulajdonosok elkezdhetik megérteni a macskájuk nyelvét. Egy behúzott farok, egy felborzolt farok vagy egy széles ívben mozgó farok egyaránt kommunikálhat félelmet vagy agressziót. Egy magasan tartott farok magabiztosságot jelent, és ha enyhén leng, akkor izgalmat jelezhet, pl. üdvözlést. A lendületesebb farokmozgás idegességet vagy agressziót jelenthet. Egy rezgő farok pedig azt kommunikálja, hogy a macska ragadozó hangulatban van.

A nyávogás figyelemfelkeltő célzatú, és üdvözlések, panaszok, kérések kommunikálásra szolgál. Minél mélyebb a hang, annál nyugtalanabb az állat, ilyen pl. a panaszos, éhes nyávogás. Minél magasabb a hangfekvés, a macska annál boldogabb, ilyen az üdvözlő nyávogás. Általában üdvözlésre használják a lendületes hangsort, míg a rövid, éles nyávogás a nemtetszést fejezi ki.

A dorombolás általában elégedettséget jelent és ragaszkodást. Használható önvigasztalásra és öngyógyításra is, amint hallható olyan állatok esetében, amelyek megsebesültek vagy betegek. A dorombolás során endorfinok szabadulnak fel, s ennek a hangnak a csendes vibrációja elősegítheti a gyógyulást. A cicák valamit várva is dorombolhatnak, pl. akkor amikor az etetést megelőző ismerős hangokat hallanak (tányér vagy tápos zacskó zörgése).

Egyaránt düh, félelem vagy bosszúság kommunikálására szolgál. Amikor a félelem az oka, akkor fenyegetések elűzése a célja amikor bosszúsan vagy dühösen használják, akkor agresszív viselkedésre figyelmeztet. Gyakran kíséri hátravetett fej, tágra nyílt szemek tág pupillákkal és lapult fülek. Figyelmeztetését komolyan kell venni és ha nem hallgatnak rá, az állat ezután karmai és fogai igénybevételével jelzi, hogy "tűnés"!

A vizelet-jelek a jelhagyó állat jelenlétére figyelmeztetik a többi macskát. Vizelete szagával jelöli meg territóriumát, hogy hirdesse:ott járt és igényt tart erre a területre. Az ivartalanított cicák általában nem hagynak vizelet-jeleket. Olykor összekeverhető az odapiszkítással, de amikor a macskák vizelnek, akkor lekuporodnak, viszont territórium jelzésekor csak permetezésről van szó. A cicák általában nem hagynak vizelet-jeleket a lakásban, mivel az otthon számukra a biztonságot testesíti meg, ahol nincs szükség üzenetek küldésére más macskáknak. Kivételt képez, ha több cica is él egy lakásban.

A cicák mancsaikon keresztül izzadnak, ahol szagmirigyek is találhatók. A kaparás egyfajta kommunikáció, melynek célja a mirigyek váladékának elhelyezése, valamint szag-és vizuális üzenetek küldése más macskáknak. A sokmacskás háztartásokban ahol a kaparásra bent kerül sor, a karmolás a területre irányuló kommunikáció egy formája a cicák között. Magasan elhelyezett pihenőhelyekről kell gondoskodni az egész lakásban, olyan helyekről, amelyeket kedvenceink félrehúzódásra használhatnak, legyen több alomtálca, alvóhely, etető-és itató tál, ezáltal csökken a területi viták esélye.

A kiscicák ürülékük befedésének ösztönével együtt születnek. A természetben élő macskák is megteszik ezt. A viselkedés ösztönös, a természetben mégis értékes célt szolgál, mivel mérsékli azokat a szagokat, amelyek rávezethetik a ragadozókat a macska jelenlétére. A macskák szagokkal kommunikálnak. Amikor nincs eltemetve ürülékük, az általában területre vonatkozó üzenet más állatok számára. Ez történik a természetben is, ahol a domináns macska befedetlenül hagyja ürülékét, miközben a behódoló befedi a magáét. Az ürülékét nem befedő cica azt kommunikálja, hogy ez az ő területe.

A cicák képesek megkülönböztetni a sós, keserű, savanyú és édes ízt, és ezek közül az első hármat részesítik előnyben. Gondot okoznak nekik az édes ízű ételek, mert hiányzik náluk a megfelelő ízlelésükhöz szükséges gén.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/csodabogyo.lapunk.hu