Jump to content

Ihat tejet a macskánk?

2014. 04. 14. 16:52

Az emberek többsége úgy tudja, hogy a macskák egyik legkiválóbb táplálékforrása a tehéntej. Ez azonban óriási tévedés. Annak ellenére is, hogy a macskák általában tényleg nagyon szeretik a tejet és a tejtermékeket. A tejjel kapcsolatban az első és legfontosabb tudnivaló az, hogy a benne lévő tejcukrot, a laktózt, a macskák nem, vagy csak csekély mértékben képesek megemészteni, mert a szervezetükből hiányzik a lebontásukhoz szükséges laktáz nevű enzim. Ennek következtében a tejet ivó macskákban hasmenés alakul ki, amelynek mértéke arányos a felvett tej mennyiségével.

Sokan tanácstalanok ilyenkor, hogy akkor hogyan lehetséges, hogy vidéken a macskákat rendszeresen tejjel itatják, mégsem lesz semmi bajuk? Nos, a tej nem mérgező, vagy ártalmas a macskáknak, csak hasmenést okoz náluk, ami viszont a kertbe kijáró macskák esetében rejtve marad, mert általában a háztól messze végzik el a dolgukat.

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a tulajdonosok elkövetnek, a kismacskák cukros, és/vagy vízzel hígított tehéntejjel (feles tejjel) való itatása, ami több ok miatt is kifogásolható. Először is, az anyamacska teje sokkal töményebb, mint a tehéntej, tehát nemhogy hígítani, hanem sokkal inkább sűríteni kellene, hogy megfeleljen a szopós kismacska igényeinek. Ennél is nagyobb hiba a tej cukrozása, hiszen a kristálycukornak igazából semmi keresnivalója nincs egy macska életében.

Ugyanakkor a tejcukrot már nem tartalmazó, ún. fermentált tejtermékek (joghurt, kefír, tejföl), valamint a túró és a sajt ebből a szempontból nem okoznak gondot, mert tejcukrot már nem tartalmaznak, így nyugodtan megetethetők a macskákkal is. Ezek a tejtermékek táplálóanyagokban, különösen jól emészthető, magas biológiai értékű fehérjében, kalciumban, A-, D- és K-vitaminokban nagyon gazdag táplálékforrások, ráadásul a macskák nagyon szeretik is ezeket, így házi keverékeikben bátran felhasználhatók alapanyagként.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu