Jump to content

Milyen kiscicát válasszak?

2014. 05. 13. 19:18

A macska fajtájának kiválasztása nem egészen ugyanaz a történet, mint kutyavásárlás előtt választani a bernáthegyi és a csivava között. A különböző macskafajták nagysága ugyanis sokkal kevésbé tér el, mint a kutyák mérete. Ugyanakkor, amíg a kutyákat évszázadokig bizonyos és igen sokszínű feladatok ellátására tenyésztették ki, a macskatulajdonosok ezzel szemben csak azt a meglehetősen empatikus és elfogult kijelentést tehetik kedvencük védelmére, hogy ez alatt a pár száz év alatt senkinek sem sikerült jobb egérfogót feltalálnia, mint a macska. Igazából a macska semmi másra nem jó, minthogy kedvtelésből tartott kedvenc legyen.

A macskák kecsessége és eleganciája páratlan, játékossága pedig kortól és nemtől függetlenül egyaránt mindenkit szórakoztat. Új házikedvencet választani csakis az egyéni ízlés és szimpátia alapján lehet. Azonban a rossz választás lehetséges következményeként nem alakul ki kötődés az állat és gazdája között, a cicus pedig menhelyen végezheti.

Sok vásárló választását alapvetően befolyásolja, hogy milyen gyakran kell a macskát fésülni. Azoknál akiknél a vedlés központi problémát jelenthet, jobban teszik, ha hosszabb szőrű cicust visznek haza, hiszen - mivel minden macska vedlik -, a hosszabb szőrt könnyebb eltávolítani, feltakarítani.

Több száz különböző színű és mintázatú állat közül lehet választani, így biztos, hogy mindenki fog a saját egyedi ízlésének megfelelő kedvencet találni. A törzskönyvezett macska előnye, hogy előre kiszámítható, megjósolható a kifejlett, felnőtt állat mérete, külseje és vérmérséklete.

Legalább ilyen fontos, milyen korú macskát vegyünk. A kölyökmacskák imádnivalók, azonban sokkal több törődést, gondozást igényelnek, mint a felnőtt állatok.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu