Jump to content

Ha éhes, a gazdit is felkelti a macska

2014. 05. 19. 18:06

A gazdik legtöbbje igazi családtagként tekint a macskájára. Úgy szereti, eteti, mintha igazi rokon lenne, sokszor a legféltettebb titkait is a macskának mondja el. Ezek a gazdik természetesen tisztában vannak vele, milyen az, amikor a cicája szeretne valamit. Olyankor mindent megtesz, hogy elérje a célját! Nem meglepő, hogy a macska akár fel is ébreszti gazdáját, ha úgy érzi, az késik a reggelijével. Ez leginkább azért van, mert a macskák nem éjszakai, hanem „szürkületi”, illetve „alkonyati” állatok. Sötétedéskor és hajnalban a legaktívabbak, többnyire ekkor is vadásznak, addig viszonr „alszanak”. 

Bármilyen hihetetlen, de még a jól tartott cicó is egerészik, igaz, csak a vadászösztöne miatt. Tulajdonképpen szórakozásból és nem a táplálékszerzés kedvéért.

A macskák napi 16-20 órát alszanak, pihennek. Ez az alvás azonban nem hasonlítható az emberi alváshoz, hiszen a vadonban élő állatokhoz hasonlóan, szinte állandó készenlétben állnak. A legkisebb rezdülésre is felriadnak, és azonnal készek a reagálásra, ami a túlélésükhöz szükséges tulajdonságuk.

A macskákat a biológiai órájuk hajnalban ébreszti és vadászatra ösztönzi. A macskában a vadászösztön, a zsákmányszerzési hajlam genetikailag biztosított. A cica fiatal időszakában begyakorolt és tökéletesített, több különböző viselkedési formából összetevődő, természetes magatartásforma, ezért „képes rá”, hogy felkeltsen ha éhes.

Ugyanakkor állataink bioritmusát valamelyest tudjuk alakítani. Ha rendszerességre szoktatjuk, akkor könnyebb a dolgunk, mert pontosan tudja, mikor van kiengedve, mikor kap enni, mikor van a játék ideje és addig türelmesen várakozik. Ennek tükrében a hétvégi pihenés is elérhető, ha megoldjuk, hogy a kedvencünk napja a mi alvásunk ellenére is a megszokott mederben folyjon.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu