Jump to content

A macskatartókat az allergia sem zavarja

2014. 05. 22. 10:59

A macskák, azok a kis bársonyos tappancsú, szőrös kisállatok sokak kedvencei. Amikor a család egy cicával bővül, a kicsi megismerése és kényeztetése mellett kiemelt hangsúlyt érdemes fordítani az állat környezetének kialakítására. Mindegy, hogy a négy fal között tartott szobacicáról van szó, vagy a kertet is birtokba vevő szőrmókról, a fokozott biztonság kiskorában elsődleges szempont. Azonban mielőtt macskát veszünk, nem árt körbenézni a családon belül, vajon van-e olyan köztünk, aki esetleg allergiás lehet a macskákra. Az ő életét alaposan „tönkretehetjük.

Ha van a közvetlen környezetünkben olyan, aki allergiás a macskákra, annak az orrdugulás, tüsszögés szemviszketés szinte mindennapos lesz. Ennek ellenére rengeteg macskára allergiás tart otthon cicákat. Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia (AAAAI) adatai szerint az Egyesült Államokban közel 10 millióan tartanak otthon kisállatot, annak ellenére, hogy allergiások rá.

Dr. Robert Wood, a Johns Hopkins Gyermekegészségügyi Központjának immunológusa szerint a legtöbben inkább szednek gyógyszereket, vagy vállalják a szenvedést, csak ne kelljen lemondaniuk házi kedvenceikről. Az enyhe és közepes allergiával élők az otthonuk tisztán tartásával, állataik rendszeres ápolásával és gyógyszerekkel könnyen kordában tudják tartani tüneteiket.

Az Egyesült Államokban a macska allergia a lakosság mintegy 20 százalékát érinti. Az allergiát elsősorban az állatok nyála és elhalt bőrsejtjei okozzák. A leggyakoribb tünetek az orrdugulás valamint a viszkető és égő szemek. Súlyosabb esetben nehézlégzés és más asztmatikus tünetek is kialakulhatnak.

"Az egyetlen megoldás, ha rendszeres takarítunk, és lehetőség szerint minden nap kikeféljük állataink szőrét, hogy csökkentsük az allergének jelenlétét" - nyilatkozta Vicki Thayer, a Winn Macska Alapítvány állatorvosa.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/betegszoba.hu