Jump to content

Miért létszükséglet a macskának a bajusza?

2014. 05. 27. 12:11

A bajusz egy macska életében sokkal fontosabb, mint egy kutyánál, segítségével a cica el tudja dönteni például, hogy átfér-e egy keskeny résen. Ezek a szőrszálak keményebbek és legalább kétszer olyan vastagok mint a normál szőrzet, gyökereik háromszor olyan mélyre nyúlnak a bőr alá, és dúsan övezik véredények és idegek. Ennek következtében a szőrszál legkisebb rezdülése akár egy légáramlat hatására is ingerületet kelt. Az orrszőrzet segít a macskáknak a sötét helyeken történő tájékozódásban, különösen egerészéskor fontos.

Az éjszaka sötétjében a bajusz a macskák legfontosabb érzékszerve, ezért semmiképp sem szabad rövidre nyírni. A huszonnégy finom érzékelőből álló bajusz úgy helyezkedik el a fej két oldalán, hogy oldalt messzire kinyúlva nemcsak a legfinomabb érintést, de még a legenyhébb légáramlatokat is felfogja.

A macskák bajszának töve háromszor olyan mélyre hatol be az állat bőrébe - hogy jól rögzüljön -, mint a leghosszabb szőrszálak. Ezek külön kötőszövetes tokból nőnek ki, minden tokhoz saját mozgató izomrost kapcsolódik. Ezek az izmok együttesen előre tudják mozgatni a bajusz szálait, hogy megvizsgálhassa a zsákmányt, a környezetét, vagy visszafelé húzhatja, hogy ne legyenek útban.

A bajuszszálak tövében négyfajta receptor található, ezért amikor a bajusz hozzáér valamihez, akkor a macska pontosan érzi a nyomás mértékét, irányát, sebességét és időtartamát. A pofabajusz főleg akkor játszik fontos szerepet, amikor a macska közeli kapcsolatba kerül a kisméretű zsákmánnyal. Ezeknek a szőrszálaknak köszönhetően érzékelni tudja a zsákmány mozgását, alakját, még azt is, hogy milyen irányba állnak bundájának szőrszálai.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu