Jump to content

Éjszaka sokakat zavarnak az állatok

2014. 06. 06. 14:47

Az állattartás sok öröm kicsinek, nagynak egyaránt. Nem kell félni tőle, ugyanakkor az állattartás felelősségvállalást is jelent, nemcsak a ránk bízott élőlényért, hanem a vele együtt a környezetért is felelünk. Az állatok a gyerekek számára többek között örömforrást és gyógyerőt jelentenek. A hűséges barát és játszótárs -legyen az kutya vagy macska - segíti testi és lelki fejlődésüket. Felelősségre, gondoskodásra, toleranciára nevelnek, miközben a gyerekek a gondozás közben nagyon sok mindent megtanulnak az állatokról. Ugyanakkor egy nemrég elvégzett kutatás szerint minden tízedik állattartó álmát zavarja rendszeresen négylábú kedvence.

A gyerekek számára a háziállatok nem csak örömforrást jelentenek, hanem segítik testi és lelki fejlődésüket is. Megtanulják a felelősséget, a törődés érzését. Ráadásul hűséges játszótársra is lelnek. Ugyanakkor a kedvencekkel való foglalatosságok a szülőkre várnak. Az etetés, orvosi vizsgálatok még csak-csak beleférnek a gazdik idejébe, de ha éjjel nem hagyják őket aludni a négylábú kedvencek, azért morgósak tudnak lenni.

Tíz évvel ezelőtt, százból mindössze egy tulajdonost zavart éjszaka a kedvence. Mára ez a szám megtízszereződött és már minden tízedik gazdi nyilatkozott úgy, hogy több-kevesebb rendszerességgel megzavarja éjszakai pihenését kedvence. Szerencsére a gazdik elég elnézőek, nem haragszanak állataikra, alig néhányan mérgesek ezért.

A legtöbben kutyát tartanak, őket szorosan követik a macskatulajdonosok, míg a harmadik leggyakoribb háziállat valamilyen madárféleség, általában énekesmadár. A tulajdonosok 42%-a több mint egy kisállatot tart otthonában. A legtöbb tulajdonos bár megpróbálta, nem sikerült megakadályoznia, hogy kedvence az éjszakát az ágyában töltse – háromból ketten idővel megosztották kutyusukkal, vagy macskájukkal ágyukat.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/anna.hu