Jump to content

CICAKAPARÁS

2014. 07. 04. 10:31

A macskáknak muszáj karmaikat élezniük, ezért első dolguk az, hogy felmérik milyen tárgy alkalmas erre. Karmaik folyamatosan nőnek, így muszáj azokat megdolgoztatniuk. Ennek néha a lakás látja kárát, ám kis odafigyeléssel segíthetünk nekik abban, hogy ők is jól járjanak és a lakásunk berendezési tárgyai is épségben maradjanak.

Egyes esetekben a macska azért kapar, hogy jelezze, ő az úr a házban és szagmintát hagy ott. Másik lehetőség az, hogy cicánk feszült és ideges, ezért levezeti a feszültséget. Ha nem biztosítunk neki kaparni való tárgyat, amit nem sajnálunk, bútorainkat fogja kiszemelni. Kaparófát vehetünk állatkereskedésekben is, illetve felhasználhatunk faágat vagy egyéb kaparásra alkalmas anyagot is.

Magától nem valószínű, hogy figyelemre méltatná, ezért érdemes neki megmutatni. Óvatosan helyezzük rá a mancsát és húzzuk fel-le. Két legyet ütünk egy csapásra, hiszen rájön mire való az eszköz illetve a szagát is rávisszük. Ha mégis bútoraink, falunk a favorit a számára, megpróbálhatjuk letakarni azokat, hogy óvjuk. Tapéta letépéskor elgondolkodhatunk az egyszerű falfestésen is.

Tudnunk kell, hogy cicánk nem gonoszkodásból teszik ezt, hanem egyszerű ösztön. Nem szabad őket ezért leszidni, mert nem fogja érteni a probléma forrását.