Jump to content

Bolhás macska – 1. rész

2014. 08. 07. 16:05

Akinek macskája vagy kutyája van, nem ismeretlen helyzet elé állítja kedvence, amikor hevesen vakarózni kezd. Bármennyire gondozott háziállatról legyen is szó, egy kellemes séta közben, vagy macska esetén egy szomszédolás megteheti „jótékony" hatását, és az állat szert tehet erre a vérszívóra.

A bolha 2-3 mm nagyságú vérszívó ízeltlábú. Hogy megnehezítse a gazdi helyzetét, a kifejlett egyedeknek erős ugrólábuk van, így könnyen távozik egyik helyről a másikra. Annak érdekében, hogy a gazdaállat szőrszálai között könnyedén mozoghasson teste oldalirányban lapított.

Tudni kell, hogy a bolha bár sokat tartózkodik a gazdaállat szőrében, időnként elhagyja azt, ezért az alomban, padlórésekben, szőnyegben is megtalálható.

A bolha petékkel szaporodik. Lárva állapotában nem tudnak ugrani, ekkor 1 mm nagyságúak. Ha nem rendszeresen végzünk bolhairtást kedvencünkben, akkor a lárvák által magától újrabolhásodik macskánk, ugyanis a bolha lárvája jól bírja a zord körülményeket.

A lárvák a felnőtt bolhák ürülékével táplálkoznak és mindig a macska szőrében vannak. Ha nem jutnak táplálékhoz, pár napon belül elpusztulnak. A bolhák több vért szívnak fel magukba, mint amennyire szükségük van, mert rosszul emésztik azt.

Macskánk és kutyánk begyűjtheti a bolhát egy másik parazitával fertőzött állattól, vagy ha a cica olyan helyen jár, ahol bolha peték vannak, azok a macskára kerülhetnek.

A bolha nem fajspecifikus, ami azt jelenti, hogy ugyan létezik macska bolha, de az szívja a kutya vérét is, és ez igaz fordítva is.

(Forrás: bien.hu)