Jump to content

Bolhás macska – 2. rész

2014. 08. 08. 16:00

Akinek macskája vagy kutyája van, nem ismeretlen helyzet elé állítja kedvence, amikor hevesen vakarózni kezd. Bármennyire gondozott háziállatról legyen is szó, egy kellemes séta közben, vagy macska esetén egy szomszédolás megteheti „jótékony" hatását, és az állat szert tehet erre a vérszívóra.

A vadon élő sünök és rókák mindig nagyon bolhásak, így macskánk, kutyánk is elkaphatja. Sőt az erre fogékonyabb emberek vérét is szívesen megdézsmálják ezek a vérszívók.

Csakis az a macska és kutya védett a bolhák ellen, amelyeket rendszeresen védik a vérszívók ellen. Erre egyik legalkalmasabb módszer a spray használata, amelyet a teljes testfelületen kell alkalmazni, mert akkor a leghatékonyabb.

Másik jó megoldás a bolhairtó cseppek alkalmazása, amely inkább megelőzésre szolgál, mintsem a súlyos bolhafertősére.

Hasonló alkalmatosság a bolhairtó nyakörv is, amelyek más készítménnyel együtt nagyobb hatást fejt ki.

Ezen kívül számos más feladatot el kell végeznünk azért, hogy bolhátlanok legyünk, mind a macska, mind a környezetünk, vagy akár mi magunk. Rendszeresen kell tisztítani és cserélni a macska almát, sepregetni, vagy még inkább porszívózni ajánlatos, hogy a petéket el tudjuk távolítani.

A bolhák allergiát képesek okozni, mivel a bolha nyála magas fehérjetartalmú, és a fehérje a legerősebb allergén. Ha a bolha nyála rendszeresen érintkezik a macska bőrével, allergiás bántalmakat okozhat, ami heveny is lehet. Ekkor gyulladt folt alakul ki az állaton, váladékozik, gennyezik, megvastagodik a bőr, baktériumfertőzés is lehetséges. Megfelelő kezelés nélkül tovább erősödhet a gyulladás.

A bolha által okozott allergia el is húzódhat, ilyenkor a gazdaállat szőre megritkul, kihullik a szőr és sebes lesz a bőre.
Ilyen akkut esetekben már gyulladáscsökkentőre és antibiotikumos kezelésre van szükség.

Tudni kell, hogy a bolha terjeszti a galandférget is, amely akár az emberbe is juthat. Amikor egy kutya vagy macska bolhás és testéről igyekszik eltávolítani a bolhát, lenyeli a vérszívót, így szabad utat ad a galandféregnek. Vagyis minden bolhás kutya és macska egyben férges is, ezért szükséges a féregtelenítés is. Ezen felül még számos vírusos és baktériumos fertőzés közvetítői a bolhák.

(Forrás: termeszettar.hu)