Jump to content

Macskaspricc

2014. 08. 20. 16:00

A kandúr cicák ama szokásáról beszélünk, amikor a kandúr szétspricceli vizeletét, ahol úgy gondolja. Vajon miért teszi ezt?

A magyarázat erre, hogy a cica a vadászterületét jelöli ki úgy, hogy erős vizeletsugarat spriccel a megcélzott tárgyakra, fára, bokorra. Leginkább azok a helyek vonzzák a kandúrt, ahol már saját maga vagy akár egy másik kandúr otthagyta védjegyét. Ezzel a módszerrel mintegy szignót hagy a többi között.

Akinek kandúr cicája van az tudja, hogy vizelete milyen erős szagú. Az emberek számára ez a szag kimondottan kellemetlen. Emiatt is dönt sok cicatulajdonos úgy, hogy ivartalanítja kedvencét. Ezzel ugyanis a fröcskölés sűrűsége és a vizelet szaga fokozatosan csendesedik.

A macska a feje dörgölésével is hagy maga után illatanyagot, mert a feje tetején is vannak mirigyek, de ezt mi emberek nem is érezzük.

Egyes szakértők szerint a macska vizeletfröcskölése elrettenti a vetélytársakat, de erre nincs bizonyíték, valamint éppen vonzzák ezek a névjegyek az idegen macskákat és előszeretettel vizsgálják végig a nyomokat. De akkor mi a szerepe?

Mások azt vallják, hogy olyan ez a jezés, mint egy napi hírújság, ami a friss híreket tartalmazza. Amikor egy cica bejárja a területét és szagmintát vesz más macskák fröcsköléseiről, akkor szerez információt a legfrissebb eseményekről. A fröcskölés elárulja, hogy ki hagyta ott névjegyét és mikor, milyen volt akkor a hangulata.

Vagyis a macska nem csak azért fröcsköl, mert húgyhólyagját feszíti a vizelet, hanem azt megszokott menetrend alapján teszi függetlenül attól, hogy hólyagja milyen telítettségű. Ugyanis még minimális vizelettel is úgy képes gazdálkodni, hogy minden jelzőtárgyat megillessen "aláírásával".

Azt kevesen tudják, hogy a nőstény cica szokása is a fröcskölés, csak sokkal ritkábban végzik, és az illatanyag szaga nem erős, így a gazdi észre sem veszi. A fröcskölés a párzási időszakban gyakoribb a nőstényeknél is. Az a kandúr többet spricceli szét vizeletét, amelyik több macska társaságában él, mint amelyik egyedül.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: wherewhywhen.com)