Jump to content

Cicadiéta

2014. 11. 16. 16:00

Lakásban élő cicáinkban hiába van benne a vadászösztön préda híján, így a gazda gondoskodására van utalva. Figyeljünk macskánk helyes táplálására!

Az állatorvossal való konzultáció sokat segíthet a kezdő macskatartónak. Ne hidd, hogy bármilyen maradékot odaadhatunk a macskának. Sokkal változatosabb táplálék szükséges a különböző fajtájú, méretű, életkorú állatnak.

A száraz és konzerv ételből is célszerűbb a minőségit megvásárolni, de a leglényegesebb az, hogy tápanyagban gazdag legyen és az állat életkorához alkalmazkodjon.
A valóban friss nyers húst egyben oda lehet adni a cicának. Arra kell figyelni, hogy ha van benne csont, az akkora legyen, hogy a cica ne tudja lenyelni, valamint ne legyen szilánkos. A főzött csont kifejezetten ártalmas lehet, hiszen bélelzáródást okozhat.
A filézett hal is nagyon jó macskánknak, a tonhalat, lazacot általában imádják a macskák.
Ha a nyers húst zöldségkörettel tálaljuk cicánk számára, akkor lehetősége lesz a „legelésre”. Egy cserépbe lehet ültetni füvet is, mert annak legelése segít az emésztésben.
Érdemes ezeket a falánk állatokat néha diétára fogni. Naponta 3-4 kis étkezés a megfelelő, de diéta alatt ezt csökkentsd le 2 adagra. Ha könyörög, hízeleg, akkor sem szabad többet adni.

A diéta adagjának meghatározására állatorvos segítségét is lehet kérni.

A macska étrendjébe ne tartozzon bele a hagyma, fokhagyma, kávé, csoki, kenyér, szőlő, mogyoró, gyümölcsmagok, kukoricapehely, gomba, paradicsom.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: consciouscat.net)