Jump to content

Merre kószál?

2015. 01. 27. 16:00

Sokan elgondolkodtak már azon, hogy vajon kedvenc cicájuk merre csatangol egész nap? Főleg, amikor leharcoltan, csatakosan, akár vérben tocsogva jelenik meg otthon. A tudósok igyekeznek segítségünkre lenni.

Az angol Királyi Állatorvosi Egyetemen egy csoport projektet indított annak kiderítésére, hogy merre járnak a macskák. Ebben a vizsgálatban ötven cica vett részt, amelyek mini GPS-jeladóval és kamerával voltak felszerelve. Végül csak tíz állat adatait grafikában összegezve láthatóvá tették az interneten.
Ez alapján tudták feltérképezni azt, hogy merre járnak a macskák, amikor nem ételért kuncsorognak ellőttünk állva, nyávogva. A technika segítségével kiderült, hogy sokkal kevesebbet tudnunk a velünk élő állatok napi tevékenységeiről, mint gondolnánk.

Nem is gondolnánk, hogy meghatározott időrendben és időközönként járják be a macskák az adott területeket. Azaz nem folyamatosan megy a harc a területért. Az is világossá vált, hogy a városban élő, vizsgálatban résztvevő macskák egyike sem hagyta el a város határát, minding megmaradtak az emberlakta vidéken.

Hogy a gazdi valós képet kapjon az állat egész napi hollétéről, újabb találmánnyal álltak elő a tudósok. Egy internetről, vagy kereskedésből is beszerezhető mini fényképezőgépet a macska nyakába kell akasztani, amely akár 30 másodpercenként készíthet egy felvételt. Ez által övethetővé válik, hogy merre járt a kedvenc, kikkel találkozott és mit csinált a nap folyamán. Ez által meglepő vagy vicces képek is felkerültek már a világhálóra.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: gizmodo.com)