Jump to content

Macskát, de milyet és honnan? - 1. rész

2015. 01. 31. 09:05

Macskát szeretnénk, de nem tudjuk eldönteni, hogy honnan? Milyen nemű legyen a kedvenc? Milyen idős legyen az állat? Elég egy macska, vagy legyen pajtása?




A leggyakoribb macskabeszerzés, ha a környezetünkben élőktől körbekérdezzük, van-e nemrég született cica - feltéve, hogy nem valami pedigrés fajtát néztünk ki magunknak. Mindig van a szomszédságban, a baráti körben, családtagok vagy az ismerősök között olyan, akinek van elajándékozandó cicája. Ha nem így lenne, még akkor is számításba jöhetnek állatkereskedések, vagy akár tenyésztők is. Az utóbbi persze már fajta specifikus.

Szerencsére manapság divattá vált, hogy állatmenhelyről fogadnak örökbe macskákat és kutyákat. Ezzel a családok hozzájuthatnak egy édes kedvenchez, a menhelyeken pedig hely szabadul fel. Az utcán kóborló, elárvult, kóbor állatok befogadása is egy alternatíva, de esetükben orvosi vizsgálat feltétlenül szükséges, mert komolyabban számolni kell a betegségek jelenlétével.

A cica nemét illetően előre át kell gondolnunk, hogy milyen legyen, ugyanis a nőstények általában sokkal jobban tűrik és kedvelik a simogatást, mint a hím egyedek. Azt is át kell gondolni, hogy akarunk-e utódokat majd macskánknak. Az ivarérett nőstény macska évente akár 2-3 alom kölyöknek is életet adhat. Szükséges korán eldönteni, hogy ivartalanítjuk-e kedvencünket, vagy sem. Az állatvédő szervezetek kimondottan javasolják ezt, hiszen számtalan kóbor macska kerül be hozzájuk. Az ivartalanítással elkerülhető a nem kívánt szaporulat, az egyes betegségek, de csökkenthető a betegséget terjesztő egyedek száma is. Az ivaros hímek fröcsköléssel jelzik területük határait, ha módjuk van rá, elcsavarognak. Ivarzás idején állandó harcot vívnak a nőstényekért, így gyakran sérülésekkel teli térnek haza. Az az egyed, amely nem jár ki a szabadba, panaszosan nyávog. Esetükben is megoldás az ivartalanítás.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: publicdomainpictures.net)