Jump to content

Kecses macska titka

2015. 04. 28. 16:05

Az internet sztárjaivá válhatnak azok a Garfield-szerű cicák, amelyeket gazdija úgy felhizlalt, hogy még a fekvésben is elfárad szerencsétlen állat. Valljuk be őszintén, vicces ez, ha másnak van ilyen macskája, de tudjuk, hogy milyen egészségügyi problémákhoz vezethet a túlsúly.


Egy statisztika szerint a kutyák és macskák több mint fele elhízott. Ha pedig az emberrel élő állat túlsúlyos, akkor az állat élethosszát is lerövidíthetjük.

A súlytöbblet abból eredhet, hogy az állatok keveset mozognak, unatkoznak. Vagyis nem feltétlenül a túletetés okoz gondot, hanem a mozgás hiánya. A macskák azonban imádnak enni, szeretik a jó ízű falatokat. Nem az a megoldás, hogy éheztetjük a cicát, hanem alacsonyabb kalóriatartalmú élelmet kell adni nekik, na és persze mozogni kell. Szánjunk rá időt naponta a cicánkra, a velük való foglalkozásra. Még az idősebb és elhízottabb állatok is könnyen kaphatóak egy kis játékra. A vadászösztön erősebb bennük, mint az a vágy, hogy csillapítsák éhségüket.

A kedvencünkkel való együttmozgás pedig nemcsak a macskára, hanem az emberre is nagyon jó hatással van, hiszen csökken a stresszhormon szintje mellett az izomfeszülés és a vérnyomás is.

Ahhoz, hogy mozogni tudjon a cica nincs szükség óriási helyre. Persze a szabadban a legjobb, mégis kis lakásban is meg lehet teremteni az együtt mozgás feltételeit. A lakás magasabb pontjaira elhelyezett polcok, szekrények mind lehetőséget adnak egy kis mászkálásra, ugrálására, ráadásul még biztonságérzetet is ad a cicának. A speciális cicabútorok és kaparófák mind mozgásra serkentik a cicát. Akár otthon, saját kezűleg is készíthetünk jópofa, olcsón kivitelezhető, csörgő, zörgő, figyelmet felkeltő játékokat. Imádni fogják a cicák.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: web.diynet.com)