Jump to content

Fertőző betegség

2015. 05. 06. 09:05

Gyermeked van és kutya is van a családban? Még a legápoltabb gyermek is elkaphat valamit házi kedvenceinktől. Védekezni lehet azonban ellene.


Sokan tartják fontosnak, hogy gyermekük egy kedvenc társaságában nőjön fel, mert rendszerességre, felelősségre tanítja a gyermeket. Ennek az együttélésnek vannak veszélyei is, méghozzá az olyan betegségek, fertőzések, amelyeket az állattól lehet elkapni.

Az élősködők nagyon könnyen rátalálnak gazdaállatukra, a kutyára vagy macskára, így aztán a fertőzés könnyen továbbadható. A bélparazitával fertőzött házi kedvenc ürülékével betegséget terjeszthet. A kutyával való foglalkozás után azonnal alaposan kezet kell mosni, és akkor ez könnyen elkerülhető.

Azok az állatok, amelyek a lakásból, házból kijáratosak gyakran megtalálják a bolhák, atkák. Ezek ellen az élősködők ellen bolhanyakörvvel, bolhaporral, nyakra cseppenthető szerrel lehet védekezni.

Heves játék során, vagy amikor a macska fenyegetve érzi magát, előfordul, hogy megharapja, megkarmolja a gyermeket. Az ún. macskakarmolási betegség lázzal, bőrgyulladással, gennyes hólyaggal, nyirokcsomó duzzadásával jár. Megelőzésként a gyermeket meg kell tanítani arra, hogy bánjon kíméletesen a cicával.

Szerencsére már, a kötelező veszettség elleni oltásoknak köszönhetően a veszettség már nagyon ritka. A veszettség fájdalommal, lázzal, érzékzavarral, ingerlékenységgel, bénulással járó fertőzés. A sebet azonnal ki kell mosni. Veszett állat által okozott fertőzés esetében védőoltás-sorozattal lehet kezelni a gyermeket. A veszettség esetében is a megelőzés, vagyis az állat évente történő oltása a legjobb megoldás.

Ha egy állat beteg, viselkedése is megváltozik, bágyadttá, leverté válik. Ha bármi furcsaságot veszel észre házi kedvenceden, fordulj állatorvoshoz.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: 7-themes.com)