Jump to content

Őszi alom

2015. 05. 25. 16:00

Azt szokták mondani, hogy az ősszel született állatok kicsinyei jóval nagyobb kihívásoknak vannak kitéve, mint másik. Ezeknek az állat kicsinyek képességei, egészségi állapota nem olyan, mint a tavasszal született egyedeké.

 

Az ősszel született kölykök jobban ki vannak szolgáltatva a gazdi, állatbarát emberek segítségére. Semmivel nem különbek, szebbek vagy jobbak a tavaszi születésű kutya vagy macskakölykök, csupán csak arról van szó, hogy ideálisabb évszakban születtek. Normális fejlődésükhöz sokkal több jó idő áll rendelkezésükre, mint azok számára, amelyek ősszel születnek. A magasabb hőmérséklet, a napsütés mind nagyon fontos tényező, és az anyaállat táplálékszerzésének lehetősége is sokkal nagyobb tavasszal és nyáron. Ebből a szempontból az őszi kicsinyeknek sanyarúbb a sorsa, kevesebb a megszerezhető táplálék, eső, hideg, tél közeledik.

Vagyis az őszi alom sokkal jobban ki van szolgáltatva az emberi segítségnek. Már az ellés előtt támogathatjuk az anyaállatot azzal, ha naponta friss táplálékot adunk neki. Akkor is, ha nem saját állatról van szó. Ha az anya megfelelő erőben van, akkor táplálni tudja majd kicsinyeit és fel tudja nevelni. Ugyanígy szükséges segíteni megfelelő etetéssel az anyaállatot ellés után is.

Másik nagy segítség, ha kényelmes, meleg helyet biztosítunk a vemhes állatnak. A megfelelő nagyságú helyen akkor is kényelmesen elférnek, ha már a kicsik megszülettek. Legyen minél távolabb a szemek elől. Főleg, ha emberhez nem szokott, nem saját állatról van szó, érdemes, ha az alom minél eldugottabb helyen van.

Az első 4-6 hétben a kicsit számára nem kell eledelt biztosítani, csak az anyaállatnak. Ha az állat nem a sajátunk, akkor szólni kell a helyi állatvédő szervezet egyikének, vagy menhelynek, hogy vegyék gondozásba a nőstényt és kicsinyeit.

Előfordul, hogy egy kölyök állatkára bukkanunk és a környéken egyáltalán nincs se gazdája, se az anyja. Ilyenkor befogadhatjuk magunkhoz és felnevelhetjük, amennyiben módunk van rá, de segítséget kérhetünk állatvédő szervezettől is. Egy a fontos, hogy a megtalált apróság esélyt kapjon arra, hogy szerető családba kerülhessen.

Sokkal könnyebb a dolgunk, ha saját állatunk fial ősszel, mert annak már van saját helye, naponta kap friss vizet, élelmet. Hiába van kint már hűvösebb, esősebb idő, a kicsik mozgásigénye megnő. Hagyjuk, hogy szabadon felfedezhessék a világot és levezethessék felesleges energiájukat, de legyen lehetőségük a vackuk melegébe való visszatérésre is.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pixabay.com)