Jump to content

Macska dobozmánia

2015. 05. 31. 09:00

A cicák nagyon szeretik a dobozokat. Játszanak vele, vagy épp lehetetlenül kicsi dobozba is belepréselik magukat és úgy szundikálnak. Miért van ez?


Interneten található néhány, a macskák dobozzal való játékáról készült videó, de ezt az is megtapasztalta már, akinek cicája van. A miértre most állatorvosok és viselkedésbiológusok adták meg a lehetséges választ.

A macskák kedvelik a dobozokat, és jelenleg úgy tűnik, hogy szükségük is van rá, mert a cicák kedvelik a zárt tereket. Ez már kiderült a több évtizedes kutatásokból is. Most azonban holland kutatók menhelyi macskákon mérték a sressz-szintjét.

A kísérletben részvevők cicák egyik csoportjának nem biztosítottak dobozokat, amelyben elbújhattak, a másik csapatnak azonban igen. Lényeges különbséget találtak azon cicák stressz-szintjének mérésekor, amelyek dobozt kaptak.

A macskák ilyen helyzetben ugyanis szeretnek elvonulni a világ elől. Ez nem csak a háziasított cicákra igaz, hanem a vadmacskákra is. Az állatok így reagálnak elsődlegesen az őket ért stresszhelyzetre. Inkább dobozba dugják a fejüket, mintsem megoldanák a problémát. Azaz nincs más megoldásuk az ilyen helyzetekre.

Azonban sok macska pihenőhelyként is dobozt választ magának. Erre a tudósok szerint az a magyarázat, hogy a cicák a 30-36 fokban érzik magukat nagyon jól. A zárt hely, vagyis a doboz ezt a hőt tudja biztosítani az állat számára, így nem kell plusz hőt termelniük azért, hogy kellemes hőérzetük legyen.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)